Economie

„Ook een hondenbezitter moet zijn dier een keer laten inslapen”

De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) pleit voor een maatschappelijk debat over het doden van dieren. Dit „ongemakkelijke” onderwerp raakt immers iedereen.

19 May 2022 16:07
Universitair hoofddocent ethiek Franck Meijboom. beeld RDA, William Hoogteyling
Universitair hoofddocent ethiek Franck Meijboom. beeld RDA, William Hoogteyling

Franck Meijboom is universitair hoofddocent ethiek aan de Universiteit Utrecht. Hij is voorzitter van het forum dat de donderdag verschenen RDA-zienswijze heeft voorbereid.

Welke boodschap hebt u aan de gewone Nederlander die niet beroepsmatig met het doden van dieren te maken heeft?

„Iedereen die een dier houdt, krijgt een keer te maken met de vraag wanneer je het laat inslapen. Dierenartsen hebben naar twee kanten met uitersten te maken. Sommige mensen willen snel van hun zieke dier af. Die hebben misschien tijdens corona in een opwelling een hond gekocht. Anderen houden juist heel veel van hun dier en willen dat ten koste van alles in het leven houden. Tegen die laatsten moet de dierenarts soms zeggen dat het voor het welzijn van het dier beter is om het te euthanaseren.

In de diergeneeskunde zijn steeds meer behandelingen mogelijk. Denk aan chemotherapie. Zo’n behandeling is mooi als de kwaliteit van het leven van het dier erdoor verbetert. Maar het leidt ook tot discussies in de praktijk van de dierenarts. Wij proberen handvatten mee te geven hoe daarmee om te gaan. Zo is het belangrijk hoe de dierenarts er zelf in staat. Ben je er alleen voor de eigenaar die 20.000 euro wil uitgeven of heb je oor voor je collega die zegt dat het welzijn van het dier in het geding is.”

In de strijd tegen vogelgriep zijn de afgelopen maanden 3 miljoen stuks pluimvee geruimd. Doet u op dit punt een aanbeveling?

„Het lastige bij vogelgriep is dat het over meer gaat dan doden alleen. Het heeft ook te maken met preventie. Hoe kan het dat de ziekte in toenemende mate om zich heen grijpt? Dat raakt de vraag waar bedrijven gevestigd zijn. Wij vinden dat je daarover moet nadenken. Een waterrijke omgeving trekt wilde vogels aan, die het virus kunnen overbrengen. En hoe meer bedrijven dicht bij elkaar zitten, zoals in de Gelderse Vallei, des te meer dieren bij een uitbraak geruimd worden, ook preventief. Dat heeft impact op al die betrokken pluimveehouders en hun dieren.”

Zijn er internationale afspraken over het doden van dieren?

„Wel over hoe dat wel en niet mag, maar veel minder over preventie, waar wij juist de nadruk op leggen. Ik denk aan vaccinatie of aan vormen van huisvesting om ziekten te voorkomen. Op deze punten is nog veel vooruitgang te boeken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer