Kerk & religieGodsdienstvrijheid

Canada bant orthodoxe voorgangers uit leger

De Canadese regering heeft recent besloten dat geestelijke verzorgers in het leger die traditionele opvattingen hebben over huwelijk en seksualiteit moeten worden ontslagen.

17 May 2022 09:16
Parlementsgebouw Canada. beeld Wikimedia/W. Lloyd Mackenzie
Parlementsgebouw Canada. beeld Wikimedia/W. Lloyd Mackenzie

Een panel van deskundigen heeft aanbevolen om „moreel orthodoxe” voorgangers uit het leger „te bannen” omdat ze niet genoeg inclusief denken. Uit het panelrapport blijkt dat ze daarbij vooral het oog hebben op voorgangers van de „Abrahamitische godsdiensten”, dat wil zeggen christenen, joden en moslims. Zij zouden zich schuldig maken aan indoctrinatie van militairen, met orthodoxe ideeën die niet passen in een moderne, liberale democratie. In het advies wordt gewaarschuwd dat „moreel traditionalisme van orthodoxe voorgangers kan leiden tot gevaarlijk extremisme.”

Het oordeel in het rapport over deze groep geestelijk verzorgers is hard. Zij zouden zich schuldig maken aan „het veroorzaken van lijden en trauma’s en genocide bij veel lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender-mensen.” Ook de uitsluiting in sommige kerken van vrouwen van de ambten wordt als reden voor ontslag genoemd. Dat standpunt zou namelijk aantonen hoezeer „de seksistische opvattingen zijn ingebed in de religieuze dogma’s” van die kerken.

De aanbevelingen van het Canadese adviespanel zijn geformuleerd als het „moderniseren” van het pastoraat in het leger. De regering van Canada heeft de adviezen inmiddels overgenomen. De voormalige Canadees ambassadeur voor religieuze vrijheid, Andrew Bennett, spreekt van een „theologische zuivering.”

Bij verschillende legeronderdelen is de waardenstructuur inmiddels aangepast. Zo stelt het Canadian Boot Camp & Military Fitness Institute niet langer de oude waarden voor het leger –zoals plicht, loyaliteit, integriteit en moed– voorop, maar: „Respecteer de waardigheid van alle personen.” Daarbij gaat het blijkens de toelichting om drie principes: diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit.

De rooms-katholieke bisschop Scott Craig stelt in een reactie dat het paneladvies een schending is van de rijke religieuze geschiedenis van Canada. Hij zegt dat dit het Canadese Handvest van rechten en vrijheden tart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer