Lied en boek tijdens extra feestelijk congres van psychiaters
Van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 mei vindt het jaarlijkse Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) plaats. Dit jaar wordt er extra uitgepakt vanwege het 150-jarig jubileum van de vereniging.
Op het landelijke driedaagse evenement, in congrescentrum MECC Maastricht, worden 2300 gasten verwacht. Het is het eerste fysieke congres op deze schaal sinds het uitbreken van de coronacrisis in 2020.
Vanwege het jubileum van de vereniging is gekozen voor de drieslag verleden, heden en toekomst, vertelt de voorzitter van de commissie wetenschappelijke activiteiten, dr. Birit Broekman. „We kijken terug naar de geschiedenis van ons vak, staan stil bij waar we nu zijn, en blikken vooruit op de toekomst.”
Broekman, die met een elfkoppige commissie ruim een jaar bezig is geweest met de voorbereidingen voor het congres, zegt vooral uit te kijken naar de ontmoeting met collega’s. „Vorig jaar is het evenement afgelast, het jaar ervoor vond het online plaats. Ik heb echt weer zin om vakgenoten te spreken.”
Jubileumboekje
Naast het neerzetten van een „sterk wetenschappelijk” congres, waarbij de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de psychiatrie worden uitgewisseld, wil Broekman deze speciale editie ook een extra feestelijk tintje geven. „Zo is er een lied gemaakt over de ontwikkeling van de psychiatrie in Nederland. Ook is er een speciaal jubileumboekje van 150 jaar psychiatrie in cartoons van Sigmund verkrijgbaar.”
Deelnemers aan het congres kunnen naast een aantal plenaire sessies een keuze maken uit 60 symposia, 22 discussiegroepen en 38 workshops. Ook internationaal gerenommeerde psychiaters zullen spreken, vertelt Broekman. „Prof. dr. Neil Greenberg, bijvoorbeeld. Hij heeft veel ervaring op het gebied van oorlog en op het gebied van corona.”
Naast wetenschappelijke uitwisseling en ontmoeting vindt er tijdens het congres een voorzitterswissel plaats. Op de eerste dag van het evenement draagt Elnathan Prinsen het stokje over aan prof. dr. Niels Mulder.