Economieopvang vluchtelingen

Eerste ervaringen met Oekraïense werkers zijn positief

Diverse bedrijven in Nederland hebben hun eerste ervaringen opgedaan met Oekraïense medewerkers.

7 May 2022 08:18
beeld Erald van der Aa
beeld Erald van der Aa

Bij De Regt Grond Infra Groen B.V. in Piershil (gemeente Hoeksche Waard) werkt sinds kort een Oekraïner uit de Donbasregio. In de aankomende week zal een tweede man uit Oekraïne starten met een baan binnen de organisatie.

De Oekraïense medewerkers zijn werkzaam als grondwerker op lopende projecten. Zij ondersteunen bij de aanleg van riolering, diverse grondwerken en bestrating.

Arco de Regt, mede-eigenaar van het bedrijf, vertelt dat in het voormalige gemeentehuis in Piershil zo’n 120 Oekraïense vluchtelingen zijn opgevangen. „Vooral vrouwen en kinderen, maar er zijn ook enkele mannen bij. Bij de boerderij van de buren, familie Zevenbergen, komen de Oekraïners wel eens bij het jongvee kijken. Tijdens gesprekken gaven ze aan dat ze graag willen werken. Sjaak Zevenbergen, eigenaar van de boerderij, heeft hen naar ons verwezen.”

Voor wie wil werken, is er altijd werk, is de overtuiging van De Regt. „En dat willen deze mannen. We hebben ze vooral aangenomen om ze te helpen. Ze zijn gevlucht met vrouw en kinderen en hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt in de Donbas. Door te werken hebben ze overdag in ieder geval afleiding”.

Administratief was het volgens De Regt eenvoudig te regelen. „Een paspoort hadden ze al, een burgerservicenummer en bankrekeningnummer was ook geregeld. Om de arbeidsvoorwaarden en het contract uit te leggen en te bespreken, zorgde De Regt voor een tolk. „Op deze manier hebben wij met onze nieuwe medewerkers alles duidelijk en rustig kunnen bespreken.”

Communiceren op de werkvloer lukt ook heel aardig. „Met Google Translate kom je een heel eind. Wij spreken wat in, en de app vertaalt het in het Oekraïens. Andersom net zo.” Bovendien werkt er bij De Regt een Poolse medewerker die de Russische taal spreekt. „Zo is er op de werkvloer een goede communicatie mogelijk, en pakken de Oekraïners het werk eigenlijk best snel op. Kortom, wij zijn er zeer tevreden mee.”

Speeltoestellen

Bij Van Ee Speel in Kootwijkerbroek werken sinds deze week drie Oekraïense mannen uit de opvanglocatie in De Glind, gemeente Barneveld. Projectplanner Arjan ten Hove vertelt hoe zijn bedrijf door Welzijn Barneveld werd gevraagd wat speeltoestellen te plaatsen bij de opvanglocatie in De Glind. „Terwijl we daar bezig waren, kwamen die mannen een kijkje nemen. Ze zochten werk. Dat kwam goed uit, want wij zoeken nog speelpleinaanleggers.

Het was allemaal vrij snel geregeld, zegt Ten Hove. „We hadden een gesprek met de locatiemanager van de opvanglocatie erbij. Er is een speciale regeling waardoor ze direct aan de slag mogen. Daarna heb je een aantal weken de tijd om een burgerservicenummer en andere administratieve zaken te regelen.”

Een voordeel is dat een andere werknemer van Van Ee uit Slowakije komt. „Blijkbaar ligt die taal dicht bij het Oekraïens want hij fungeert nu als tolk.”

Van de honderd personen in de opvanglocatie zijn er maar enkele man. „Ook de vrouwen willen graag werken”, zegt Ten Hove. „Een overbuurman heeft een schoonmaakbedrijf in Woudenberg en zocht personeel. Hij had al goede ervaringen met Oekraïners en heeft ondertussen vier vrouwen aangenomen die vanaf vrijdag bij hem aan de slag gaan. Onze eerste indruk is dat de Oekraïners graag willen werken en echt hun best doen om er het beste van te maken. Ze komen de afspraken goed na.”

Interieurhuis

Bij Interieurhuis Hugo Baas in Nieuw-Lekkerland werkt al anderhalve maand een Oekraïense mannelijke vluchteling. Via stichting Christian Children Relief (CCR) komen er al jarenlang Oekraïense kinderen uit de omgeving van Zhitomir op vakantie in het dorp in de Alblasserwaard. Ze worden opgevangen in gastgezinnen.

De contacten in Oekraïne zorgden ervoor dat er na het uitbreken van de oorlog relatief veel Oekraïners onderdak vonden bij gastgezinnen in Nieuw-Lekkerland. De medewerkers van Hugo Baas waren aan het werk in één van die gezinnen. Ze zaten in tijdnood. De Oekraïner die daar logeerde hielp mee bij de verbouwing. Hij bleek in zijn vaderland veel parket te leggen, dus hij had de nodige ervaring.

Toen de klus geklaard was, ging de man mee naar het volgende karwei. Voor Hugo Baas was het een uitkomst: „We hebben meer dan genoeg werk en deze man bleek heel handig en leergierig. Vanaf 1 april konden we hem ook officieel in dienst nemen en staat hij bij ons op de loonlijst. Dat was door de noodmaatregel van het UWV vrij makkelijk te realiseren. Zo snijdt het mes nu aan twee kanten: wij zijn blij met de extra hulp en onze Oekraïense medewerker is blij dat hij zijn familie in Oekraïne financieel kan ondersteunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer