Rondvarende drones ruimen plastic op in haven Lauwersoog
Rondvarende drones gaan plastic afval uit de haven van Lauwersoog in Groningen oppikken. Het afval wordt gesorteerd en in mobiele installaties verwerkt tot nieuwe producten zoals straatstenen en dakpannen. Die producten worden weer gebruikt door bedrijven rondom de haven, die zelf ook plastic kunnen inleveren voor het project. Het Waddenfonds steunt het project met bijna een miljoen euro.
Het Waddenfonds is een samenwerkingsorganisatie van de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen voor de duurzame ontwikkeling van het Waddenzeegebied. De organisatie is in 2007 opgericht en mag in twintig jaar tijd ruim 600 miljoen euro verdelen. Dinsdag maakte het fonds nieuwe projecten bekend, waaraan in totaal vier miljoen euro wordt besteed.
In Eemshaven in Groningen start nog een afvalproject. Hier worden niet alleen plastic afval, maar ook textiel, visnetten, peuken, schoenen en mondkapjes ingezameld. Daarvan worden nieuwe producten gemaakt. In totaal denken de initiatiefnemers 250 ton afval uit de Waddenzee te halen, naast 150 ton afval van land en 100 ton ziekenhuisafval.
De coöperatieve melkfabriek De Dongeradelen in het Friese Morra-Lioessens krijgt een nieuwe bestemming. De fabriek uit 1914 sloot begin jaren zeventig de deuren en stond al lang leeg. Nu komt er een museum in over de geschiedenis van de zuivelfabrieken en ook de tuin wordt hersteld. Het Waddenfonds steekt er 997.000 euro in. Het fonds betaalt ook ruim zes ton mee aan het herstel van de landschapstuinen rondom rijksmonument pand Oosterhouw in Leens. Herstel van deze tuinen draagt bij aan duurzaam toerisme in het Waddengebied, aldus het fonds.