Column ds. Belder: Hoop
„Alles voor een vrolijk Pasen.” De grootgrutter probeerde ijverig onze kooplust en feeststemming op te wekken. Het oneigenlijk gebruik van het voorvoegsel Pasen bij eten, drank en vermaak moet ons even alle wereldellende doen vergeten. Over opium van het volk gesproken.
Ademde de 19e eeuw nog groot optimisme uit, hoe anders de 21e. Er waren in de eeuw van de industriële revolutie wel wat schermutselingen, soms wankelde een troon en rolde een kroon, maar het vooruitgangsgeloof bloeide. Wie besefte dat toen de kiemen voor twee wereldomvattende oorlogen werden gelegd? De Tsjechoslowaakse premier Edvard Benes kon aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog niet geloven dat beschaafde volken zo dwaas zouden zijn om elkaar te willen vernietigen. Maar het gebeurde. Luchtkastelen werden puinhopen, beschaving bleek een dun laagje vernis, verpulverende bommen en verstikkende gassen creëerden hellen op aarde. Daarna konden velen niet meer geloven in God, wel in eigen humane bedoelingen.
Pasen 2022. „Als God bestaat, waarom doet Hij niks?!” Wie zegt dat Hij niets doet? Een theoloog uit de vorige eeuw reageerde luchtig, maar trefzeker: „Wij deden in het paradijs het licht uit en nu vragen we aan God waarom we in het donker zitten.”
Pasen. Wat is er sinds Jezus’ kruistriomf op duivel, dood en hel eigenlijk veranderd, schamperde een verbijsterde ex-kerkganger. Wie gelooft nog in God, Zijn goedheid en liefde? Wie gelooft nog de werkelijkheid van satan? Precies wat de hellehond wil. Samen met zijn trawanten weet hij te benauwen, op te zetten tegen God en elkaar, te verwoesten en te vernietigen. Sinds Goede Vrijdag ligt hij aan de ketting, al is die voor ons gevoel erg lang. Hij kreeg de doodsteek, maar gaat met zijn laatste krachten wel moordend tekeer. Echter, heeft hij ooit een van Jezus’ gelovigen uit Gods hand weten te rukken? Hij is Zijn gevangene.
Is de gruwel van deze en voorgaande eeuw misschien het voorzegde beginsel der smarten (Matth. 24:6-8)? Zo bezien kleurt de toekomst donker. Hoewel… Het is maar van welke kant we het bekijken. De christelijke hoop is niet afhankelijk van wat gezien wordt, maar van de opstanding van Christus uit de doden. Vanuit Hem bezien is de toekomst hoopvol. Zijn wederkomst zal grote vreugde brengen voor wie Hem liefheeft, maar vol verschrikking zijn voor wie hem haat. Zullen de wereldweeën de christelijke hoop activeren? Wij verwachten, biddend, zuchtend, verlangend en houden in gedachten dat Jezus Christus uit de doden is opgewekt!