BuitenlandKarl Nehammer

Wie is Karl Nehammer, de Oostenrijkse leider die oog in oog staat met Poetin?

Als eerste westerse leider reist de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer maandag af naar Moskou voor een gesprek met Poetin. Wie is Nehammer?

Redactie buitenland
11 April 2022 11:45
De Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer. beeld AFP, Stefanie Loos
De Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer. beeld AFP, Stefanie Loos

De Brooklyn Bridge in New York is de favoriete brug van Karl Nehammer (49). De Oostenrijkse kanselier kan er lang naar kijken, vertelde hij in januari in een interview met het Oostenrijkse blad Profil. „Het is een bijzondere constructie, de brug heeft ook een dramatische geschiedenis doordat er veel mensen zijn omgekomen tijdens de bouw. Het is een heel duurzame brug. De brug is er nog steeds, miljoenen mensen steken hem over.”

In het vraaggesprek trekt Nehammer een parallel met zichzelf. „Ik zie mezelf als een bruggenbouwer. Als bruggenbouwer moet je sterk zijn want er rust veel gewicht op de brug.”

Maandag zal Nehammer als eerste westerse leider oog in oog staan met Poetin. Andere Europese leiders zoals de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz communiceerden tot dusver alleen op afstand met de Russische president.

Nehammer zei zondag tegen verslaggevers dat hij van plan is „al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat maatregelen voor vrede worden genomen.” De Oostenrijkse leider gaf aan met Poetin te willen praten over de „oorlogsmisdaden” in Boetsja, de voorstad van Kiev die na een bloedbad onder burgers symbool werd van Russische wreedheden.

Nehammer is sinds december 2021 bondskanselier van Oostenrijk. De politicus van de christelijke volkspartij ÖVP was de derde bondskanselier in een paar maanden tijd. Het Alpenland verkeert sinds 2019 in roerig politiek vaarwater. Dat houdt verband met corruptieschandalen, onder meer rond voormalig vice-kanselier Heinz-Christian Strache van de nationaal-conservatieve partij FPÖ. Nehammers partijgenoot Sebastian Kurz moest vorig jaar als bondskanselier het veld ruimen.

Tot voor kort was verplichte vaccinatie tegen corona hét hoofdpijndossier voor Nehammer. Oostenrijk voerde in februari als eerste EU-land vaccinatieplicht in, al werd die plicht in maart opgeschort. In het recente interview met Profil leek Nehammer zich te willen neerzetten als verbinder. „Na twee jaar pandemie is de samenleving verdeeld, sommige niet-gevaccineerde mensen zijn bang, we moeten ze oppakken, niet wegduwen. Ik wil een gemeenschappelijke strijd tegen het virus. Dus ik probeer iedereen erbij te betrekken.”

In januari ontstond ophef in Oostenrijk over een foto van de Oostenrijkse bondskanselier met vrienden in een skihut, terwijl een week later bij hem sprake was van een coronabesmetting. Op de foto stond Nehammer samen met acht skivrienden afgebeeld, dicht op elkaar en zonder mondkapjes. Later zei de bondskanselier dat hij en zijn vrienden waren getest en gevaccineerd.

Nehammer was van januari 2019 tot december 2021 minister van Binnenlandse Zaken in Oostenrijk. Meest in het oog springende gebeurtenis in die periode was de terreuraanslag op 2 november 2020, in het centrum van Wenen. Daarbij kwamen vier mensen om en raakten er 22 gewond. De 20-jarige dader, een etnische Albanees uit Noord-Macedonië, werd doodgeschoten door de politie. Hij was sympathisant van terreurorganisatie IS.

Nehammer staat in Oostenrijk vooral bekend om zijn harde standpunten op het gebied van immigratie, zo meldde Trouw in december. Zijn ministerie werd begin 2021 zwaar bekritiseerd nadat drie tienermeisjes, die goed geïntegreerd zouden zijn, uitgezet werden naar Georgië en Armenië. Nehammer stelde dat de ouders van het meisje verantwoordelijk waren voor het drama, omdat zij volgens hem het asielsysteem misbruikten.

Nehammer geldt als een politiek dier. Trouw noemt hem „een echt ÖVP’er die naar verluidt al op straat flyerde voor de conservatieve partij.” Hij was van januari 2018 tot januari 2020 secretaris-generaal van de ÖVP. Van 2012 tot 2014 studeerde Nehammer politieke communicatie aan de Universiteit van Krems.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer