Kerk & religie
Welkom in een nieuwe kerkelijke gemeente – in coronatijd

Ook in coronatijd veranderden mensen van kerkelijke gemeente, door verhuizing, huwelijk of anderszins. Hoe hebben gemeenteleden de ontvangst door de kerkenraad, gemeente en predikant ervaren terwijl er misschien zo veel beperkende maatregelen waren? „We verlieten een fijne gemeente, maar kregen er ook weer een fijne gemeente voor terug.”

Bastiaan van Soest
7 April 2022 19:24
Welkomstbloemetje. beeld André Dorst
Welkomstbloemetje. beeld André Dorst

De ontvangst in een nieuwe gemeente was voor heel wat mensen die reageerden op de oproep van het Reformatorisch Dagblad een reden om hun –voornamelijk positieve– ervaringen te delen. Veel blijkt af te hangen van de spontaniteit van gemeenteleden en initiatieven van de kerkenraad.

Nieuwe leden van de hersteld hervormde gemeente in Apeldoorn kregen ruimte in de wekelijkse nieuwsbrief om zich voor te stellen met een stukje tekst en een foto. Daarbij kregen gemeenteleden de mogelijkheid om elkaar in kleine groepjes te ontmoeten en maakte de predikant kennis met hen tijdens een avondmaaltijd in de pastorie.

Het echtpaar Van Zetten-Bunt werd in de gereformeerde gemeente in Marknesse verwelkomd met kaarten en informele bezoekjes. Dat laatste blijkt in meer gemeenten voor te komen, ook bij de komst van een nieuwe predikant.

In de gemeente van een respondent werd er een „samen-eten-is-fijn-actie” georganiseerd met de nieuwkomers en de kerkenraad. Doel was om informatie uit te wisselen. Vaak zijn er meerdere nieuwe gemeenteleden. De actie vond plaats in de koffiezaal en het eten werd verzorgd door koks uit de gemeente.

Welkomsttas

In de hervormde gemeente te Genemuiden worden nieuwe leden door een commissie opgevangen en wegwijs gemaakt in de nieuwe gemeente. Ze ontvangen een zogenoemde welkomsttas met informatie en presentjes.

18142652.JPG
Welkomstbloemetje. beeld André Dorst

Ook in andere gemeenten zijn initiatieven om nieuwkomers welkom te heten. In de hersteld hervormde gemeente in Kruiningen is er een overkomstkring: een serie avonden voor nieuwe gemeenteleden. Er is ruimte voor ontmoeting, kennismaking en informatie over het reilen en zeilen. Gemeenteleden vullen een vragenlijst in en denken na over de vraag wat zij gaan doen binnen de kerkelijke gemeente.

Teams

Niet alleen gemeenteleden verhuisden. Ook predikanten deden intrede in een nieuwe gemeente – die door de coronamaatregelen vaak niet in haar geheel mocht samenkomen bij de bevestigings- en intrededienst.

Zo werd de hervormde predikant ds. H. B. van der Knijff in augustus 2021 bevestigd in Wilsum, zijn eerste gemeente. In het afgelopen jaar heeft de predikant zijn gemeente nooit geheel onder zijn gehoor gehad. Pas afgelopen maand gebeurde dat voor het eerst.

Ds. J. Teuwissen, predikant van protestantse gemeente Heerjansdam-Kijfhoek, deed eveneens intrede in coronatijd. De gemeente werd op een interactieve manier betrokken bij het proces van beroepen. Ds. Teuwissen: „Ik mocht mezelf uitgebreid voorstellen, werd geïnterviewd door beroepingscommissieleden. Daarbij stelden thuiskijkers via WhatsApp ook hun vragen. Na de plenaire uitzending vonden nog twee rondes van een halfuur plaats waarin mijn vrouw en ik vanuit de consistoriekamer via Teams met zo’n tien huishoudens per ronde nader kennis konden maken, en zij met ons. Diverse betrokkenen zeiden naderhand dat juist deze technische noodsprongen ertoe leidden dat ze beter dan ooit kennis hadden kunnen maken met een beoogde predikant voor hun gemeente. Zelf genoot ik van de creativiteit en spontaniteit en van het gesprek dat zo op gang kwam. Kennismaking in coronatijd gaat met horten en stoten. Fysiek, per telefoon, via social media en Teams en Zoom. Blijkbaar vormen ze niet alleen een hindernis, maar ook een hulpmiddel tot ontmoeting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kerk en corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer