President India op bezoek, voorbereid op vragen over Oekraïne
De Indiase president Ram Nath Kovind begon deze maandagmiddag zijn staatsbezoek aan Nederland in Keukenhof in Lisse. Samen met echtgenote Savita doopte hij de nieuwe tulp Maitri – Hindi voor ”vriendschap”.
De tulp staat symbool voor 75 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en India, dat in augustus 1947 onafhankelijk werd. Het staatsbezoek, dat dinsdag in Amsterdam in en bij het Koninklijk Paleis het gebruikelijke ceremoniële vervolg krijgt, is dan ook mede bedoeld als een viering van de relatie. „India is voor Nederland een heel belangrijk land”, zei koning Willem-Alexander drie jaar geleden aan de vooravond van zijn eigen staatsbezoek aan India. Dat belang uit zich op vele terreinen: zowel economie als politiek, met India als strategische partner van zowel Nederland als de Europese Unie.
Vorig jaar werd tijdens een virtuele top tussen de premiers van de twee landen een strategisch partnerschap over water gelanceerd om de betrokkenheid tussen beide partijen te vergroten. Andere aandachtspunten zijn samenwerking in sectoren als landbouw, gezondheid, stedelijke ontwikkeling, wetenschap en technologie, zo liet het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Oekraïne
De oorlog in Oekraïne speelt op de achtergrond mee. In Den Haag is nog even getwijfeld of het bezoek wel door kon gaan. Maar, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst bij de (daarom late) aankondiging van de visite weten: „De regering vindt het juist nu van belang dat beide landen ook op het hoogste niveau een brede dialoog hebben over de uitdagingen waar de wereld voor staat.”
India heeft andere opvattingen en een andere uitgangspositie dan Nederland. New Delhi heeft zich op de vlakte gehouden over de Russische inval, om de bijzondere relatie met Moskou niet op het spel zetten. Rusland is voor India steun en toeverlaat in de vaak gespannen verhouding met grootmacht China. De afgelopen weken heeft India grif afgeprijsde olie, die de Russen elders niet kwijtraakten, afgenomen.
Begrip
De president heeft zich goed voorbereid op vragen en opmerkingen. „Het is niet verrassend als Oekraïne ter sprake komt tijdens het bezoek. Onze positie is duidelijk en onze vrienden in Europa hebben er begrip voor. Onze positie, hoe genuanceerd velen die ook mogen vinden, is helder. De president zal dat in Nederland uitleggen”, aldus een woordvoerder.
Kovind (76), die de afgelopen dagen op staatsbezoek was in Turkmenistan, uitte daar wel zijn diepe bezorgdheid over de verslechterende humanitaire situatie. „We hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de terugkeer naar dialoog en diplomatie. We hebben ook humanitaire steun gegeven aan Oekraïne.”
Ontvoerd meisje
Koningin Máxima is gevraagd een ander delicaat onderwerp onder de aandacht te brengen van het Indiase gezelschap. Ze kreeg een brief en videoboodschap van Nadia Rashid, de moeder van het naar India ontvoerde meisje Insiya. Daarin vraagt deze om hulp van de koningin bij het terughalen van het in 2016 uit Amsterdam naar India ontvoerde meisje. „Ik geloof erin dat uw steun en uw inzet Insiya terug kan brengen naar Nederland, naar huis.”