Economie
Meer arbeidsbeperkten aan het werk na dip eerste coronajaar

Meer mensen met een arbeidsbeperking hebben halverwege de coronacrisis weer de weg terug gevonden naar de arbeidsmarkt, meldt uitkeringsinstantie UWV. Aan het begin van de pandemie in 2020 daalde het aandeel mensen met een arbeidsbeperking dat werk had nog, maar in de eerste helft van vorig jaar begon dit weer aan te trekken.

ANP

Het gaat om mensen die door ziekte of een gebrek belemmerd worden bij het vinden en uitvoeren van werk. Waar het UWV in 2020 nog een afname van hun deelname aan de arbeidsmarkt constateerde tot 4 procent, ging de zogeheten arbeidsmarktparticipatie van arbeidsbeperkten daarna tot 4,6 procent omhoog. Het herstel hing wel af van in hoeverre iemand arbeidsongeschikt was. Alleen bij de groep volledig arbeidsongeschikten was geen sprake van een verbetering.

De arbeidsbeperkten die het UWV in het onderzoek volgde, werken naar verhouding vaak in tijdelijke dienstverbanden en als uitzendkracht. Juist daar trokken de banen weer flink aan nadat de coronabeperkende maatregelen werden opgeheven. Mensen met een tijdelijk contract verloren het snelst hun baan toen de crisis uitbrak, maar werden zodra de economie aantrok ook weer net zo snel opnieuw ingehuurd of aangenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer