Economie

Bonus voor veehouder die zich snel laat uitkopen om stikstof

Het kabinet wil veehouders in de buurt van kwetsbare natuurgebieden met extra geld verleiden om vrijwillig te stoppen.

Redactie economie​
31 March 2022 11:05
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Hoe sneller een boer zich laat uitkopen door de overheid, hoe meer geld hij hiervoor kan krijgen. Dat is een van de maatregelen die verantwoordelijk minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof vrijdag zal aankondigen in een brief over het stikstofbeleid van de komende jaren. Dit bevestigen bronnen tegenover het ANP na eerdere berichtgeving door Het Financieele Dagblad en vakblad Boerderij.

De maatregel is gericht op zogeheten piekbelasters: veehouderijen die veel stikstof uitstoten, wat vervolgens terechtkomt in de natuur. Naast een beloning voor snelle beslissers heeft de minister nog andere pijlen op haar boog, zoals het intrekken van vergunningen of onteigening. Het AD citeerde donderdag een betrokkene die stelt dat de minister nu „een maximale inspanning” doet om bij onteigening weg te blijven.

Het nieuwe kabinet trekt tot 2035 in totaal 25 miljard euro uit voor aanpak van de stikstofcrisis, waarvan 7,4 miljard bestemd is voor vrijwillige uitkoop van veehouders. Tot nu toe melden boeren zich daar nauwelijks voor aan. Het lijkt erop dat ze het liever op onteigening laten aankomen, omdat dat in de regel een hogere vergoeding oplevert.

De bonusregeling waar Van der Wal vrijdag mee komt, moet dat doorbreken. In België lanceerde de Vlaamse deelregering in februari al zo’n maatregel. Ook Vlaanderen kampt met een stikstofcrisis.

De bewindsvrouw laat ook onderzoeken in welke gebieden de nood het hoogst is, maar wat er precies gebeurt met boeren in de ‘rode gebieden’, wordt in de brief nog niet bekendgemaakt.

Volgens het FD krijgen de provincies tot 1 juli 2023 de tijd voor het uitwerken van een zogeheten gebiedsgerichte aanpak met harde doelen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot, het verbeteren van de waterkwaliteit en het herstellen van de natuur.

Greenpeace dreigt intussen met een rechtszaak om de Staat te dwingen te voldoen aan de verplichtingen uit de Europese Habitatrichtlijn. De milieuorganisatie wacht echter eerst af met welke nieuwe stappen het kabinet komt.

In 2019 haalde de Raad van State een streep door het toenmalige stikstofbeleid omdat dit strijdig was met Europese regelgeving. Daardoor kwamen duizenden bouw- en infrastructuurprojecten stil te liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer