Kerk & religieoorlog oekraïne

Russisch-orthodoxe parochie Amsterdam definitief los van Kirill

De Russisch-orthodoxe parochie ”Heilige Nikolaas van Myra” in Amsterdam heeft zich definitief losgemaakt van het Patriarchaat van Moskou en gevoegd bij het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

Redactie kerk
26 March 2022 21:06
De ingang van de Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk in Amsterdam werd deze maand beklad met het omstreden Z-symbool. Dat teken wordt gebruikt door voorstanders van de invasie van Oekraine. beeld ANP, Ramon van Flymen
De ingang van de Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk in Amsterdam werd deze maand beklad met het omstreden Z-symbool. Dat teken wordt gebruikt door voorstanders van de invasie van Oekraine. beeld ANP, Ramon van Flymen

Dat maakte de parochie zaterdagavond bekend.

Twee weken geleden liet de geestelijkheid van de Russisch-orthodoxe parochie (vier priesters en een diaken) al weten dat het voor haar „niet langer mogelijk is om te functioneren binnen het Patriarchaat van Moskou en een veilig spiritueel klimaat te bieden aan haar gelovigen.” Ze stelde deze „zeer moeilijke stap” genomen te hebben met „pijn in het hart.”

De Amsterdamse parochie richtte een verzoek aan het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel, om daarin te worden opgenomen. Dit gebeurde op 18 maart: door metropoliet Athenagoras van België, Nederland en Luxemburg (Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel) werd de Russisch-orthodoxe parochie opgenomen in zijn bisdom. „Inmiddels hebben zich bij deze vijf geestelijken ook een priester en een diaken in ruste gevoegd”, aldus de parochie zaterdag.

Zaterdag besloot een ruime meerderheid van de leden van de Russisch-orthodoxe parochie in een vergadering om met de geestelijkheid –het parochiebestuur– mee over te gaan naar het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel, liet de parochie weten. „In plaats van patriarch Kirill van Moskou en aartsbisschop Elisey van Den Haag en Nederland, zullen de Amsterdamse geestelijken nu metropoliet Athenagoras gedenken in de kerkdiensten.”

Volgens de Amsterdamse parochie is er geen sprake van een kerkscheuring of een schisma. „De overstap is volgens de kanonieke regels gebeurd, dat wil zeggen volgens de regels van de oecumenische concilies van de ongedeelde christelijke kerk. Het Oecumenisch Patriarchaat is in communie met alle andere (Oosters-)orthodoxe kerken.”

De statuten van de parochie in Amsterdam moeten nog gewijzigd worden. „Dat zal verder worden opgepakt door de parochieraad.”

Lees ook:

Hoe ziet het veelkleurige geheel van de orthodoxe kerken in Nederland eruit? (RD.nl, 22-03-2022)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer