Gebed verbindt christenen uit diverse kerken in Oekraïne
Christenen uit „alle denominaties” in Oekraïne bidden aanhoudend en eensgezind voor de situatie in hun land. Dat zeggen predikanten tegen Open Doors.
„Op dit moment zien we veel bommen die niet ontploffen”, zegt Victor Punin, predikant in Kiev in een recent verschenen artikel op de website van Open Doors. „We horen getuigenissen van mensen die kort voor een aanval uit de gevarenzone zijn gehaald.”
Punin en zijn gemeente bidden „met een duidelijke verwachting dat hun gebeden verhoord zullen worden.” De predikant vertelt dat er recent op een dag om 12.00 uur werd gebeden met alle denominaties. „Er werd aangekondigd dat heel Oekraïne samen zou bidden, hoewel het moeilijk is om elkaar persoonlijk te ontmoeten.” Ds. Keith Daniel uit Kryvyi Rih, die in 1999 als zendeling naar Oekraïne ging, beaamt dat. „De Oekraïense kerk is een biddende kerk.”
Punin vertelt dat kerken ook hulp bieden. „In Kiev helpen ze mensen in schuilkelders. Ze staan mensen bij die alleen in appartementen wonen – ze praten hen moed in, brengen voedsel en voorzien in allerlei soorten behoeften. Velen helpen vluchtelingen de grens over te komen.”
Daniel ziet een grote verandering die zich in Oekraïne heeft voltrokken sinds in de jaren negentig overal kerkplantingen plaatshadden. „De charismatische evangelischen werden door de orthodoxe gelovigen meestal gezien als een sekte van rare mensen”, herinnert hij zich. Er heerste ook wantrouwen tussen pinkstergelovigen en nieuwgeplante charismatische kerken. Dat blijkt nu veranderd, zegt hij.
„Evangelischen stonden altijd een beetje in de schaduw van de Orthodoxe Kerk”, zegt Daniel tegen Open Doors. „Maar sinds het geweld in de Donbas-regio in 2014 begon, traden ze op de voorgrond door heel actief de gemeenschap te helpen. Omstanders begonnen te zeggen: „Wauw, deze mensen zijn echt oprechte christenen! De Heer doorbreekt kerkmuren. Dat is prachtig.”
Ongeveer 60 procent van de Oekraïense christenen is lid van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk, verbonden met de patriarch van Constantinopel, blijkt uit recente cijfers van Human Rights Without Frontiers. Naar schatting 15 tot 20 procent behoort tot de Orthodoxe Kerk die is verbonden met de patriarch van Moskou. Minder dan 10 procent is rooms-katholiek. Daarnaast telt het land bijna 10.000 protestantse gemeenschappen. Daaronder vallen onder meer baptistengemeenten en gereformeerde kerken.
Op dit moment verdwijnen alle verschillen naar de achtergrond, zegt Punin. „Elke christen bidt met dezelfde houding.”