Als supermarkten geen hogere inkoopprijzen gaan betalen voor eieren, wordt het onzeker of ze met Pasen nog wel te koop zijn. Daarvoor waarschuwen de landelijke organisaties van pluimveehouders.
Door de oorlog in Oekraïne zijn de voerkosten zo hard gestegen dat de boeren geld moeten toeleggen op ieder ei. Als dat te lang duurt is het voor hen onhoudbaar om nog eieren te blijven leveren, stelde de vakgroep pluimveehouderij van boerenorganisatie LTO vrijdag.
„Als pluimveehouders zelfs de voerkosten niet meer terug kunnen verdienen dan gaan –simpel gezegd– de kippen naar de slacht en ligt de eierproductie stil. Dan heb je dus geen Nederlandse eieren in de schappen als het Pasen is”, aldus vakgroepvoorzitter Kees de Jong in een persverklaring.
Eerder deze week stuurde de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) –de tweede belangenorganisatie van kippenboeren– al een brandbrief naar supermarkten en eierhandelaren. NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat zei vrijdag desgevraagd dat er een „reëel risico” is dat boeren geen jonge hennen meer aankopen en hun stallen leeg laten. Volgens hem hebben twee supermarkten –hij wilde niet zeggen welke– inmiddels toegezegd de pluimveehouders te compenseren.
Albert Heijn
Vrijdagavond maakte Albert Heijn bekend de boeren met ingang van 14 maart 0,9 eurocent per tafelei extra te betalen. Het is de tweede verhoging in korte tijd, want in oktober vorig jaar verhoogde de supermarkt de inkoopprijs van eieren al met 0,8 cent vanwege gestegen voerprijzen.
Oekraïne is een belangrijke producent van grondstoffen voor diervoer, zegt LTO-pluimveehoudersvoorman De Jong. Hoewel Nederland niet veel importeert uit het Oost-Europese land zelf, zorgt het wegvallen van de Oekraïense productie op de wereldmarkt wel voor veel duurder veevoer. Sinds de oorlog is de prijs van kippenvoer volgens LTO ruim een kwart gestegen. De kostprijs van een ei bestaat normaal gesproken voor 65 procent uit voerkosten.
In de vleeskuikenhouderij is volgens NVP-voorzitter Oplaat in contracten vaak een indexering van de prijzen voor de boer vastgelegd. „In de leghennenhouderij gebeurde dat tot nu toe niet.” Hij zegt dat de prijs van kippenvoer momenteel richting de 40 euro per 100 kilo gaat. „Een jaar geleden betaalden we 23 euro.”
Oplaat heeft van voerfabrikanten gehoord dat de prijs nog verder zal stijgen. „Oekraïene en Rusland zijn samen goed voor 30 procent van de wereldwijde tarwe-export. Als die niet meer op de markt komt, trekt iedereen aan de andere 70 procent.”