De Europese gas- en olieprijzen schieten door de kwestie Oekraïne naar recordhoogtes. „Het zou me niet verbazen als mensen straks 3 euro per liter benzine moeten betalen.”
Aan de wereldwijde productie van gas- en olie ligt het niet, stelt Erik de Vries, woordvoerder van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). „De wereldproductie van olie gaat onderaan de streep zelfs omhoog.”
Wat de prijs volgens De Vries wél opdrijft, is de onzekerheid op de markt. „Als Rusland niet langer olie en gas levert, moeten bedrijven daarop inspelen en grondstoffen elders inkopen. Denk aan handelaren, oliemaatschappen en bedrijven die tankers inhuren. Ze hebben niet van de ene op de andere dag een tanker uit het Midden-Oosten liggen.”
De Amerikaanse president Biden maakte dinsdag bekend niet langer Russische olie te importeren. De Vries: „Dat zorgde al voor een schok, hoewel Amerika maar voor een paar procent van de Russische olie-export afneemt.”
De prijs aan de pomp zal blijven toenemen, verwacht de NOVE-woordvoerder. „Als ik zie hoe hard het gaat, zou het me niet verbazen als mensen binnenkort 3 euro voor een litertje benzine moeten betalen.”
De NOVE-woordvoerder vindt het wrang dat de Nederlandse overheid profiteert van de prijsstijging van met name benzine. Omdat er 21 procent btw op brandstof rust, belandt van elke 5 cent prijsstijging 1 cent in de zakken van Den Haag. „Wij pleiten ervoor dat de overheid de prijzen verlaagt door de accijnzen terug te brengen.”
Vrede
Als de oorlog in Oekraïne voorbij is en de sancties worden opgeheven, kunnen de prijzen van olie en gas weer snel dalen, verwacht De Vries. Toch moeten mensen volgens hem rekening houden met structureel hoge brandstofprijzen. „De economie was juist aan het aantrekken toen de oorlog begon. Omdat er dan meer behoefte is aan fossiele brandstoffen, zaten we al aan recordprijzen. Dus ook als er vrede komt, zal een liter benzine ruim boven de 2 euro blijven kosten.”