Politiekidentiteitsverklaring

Minister Wiersma: Verbod op identiteitsverklaringen complex en verstrekkend

Een verbod op identiteitsverklaringen in het onderwijs is „complex en juridisch verstrekkend.”

Redactie politiek
10 March 2022 11:02
beeld ANP, Phil Nijhuis
beeld ANP, Phil Nijhuis

Dat stelde minister Wiersma voor Primair en Voorgezet Onderwijs woensdag in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering over sociale veiligheid op scholen.

De Tweede Kamer aanvaardde vorig najaar een motie van SP, PvdA en GroenLinks waarin de regering werd verzocht om identiteitsverklaringen in het onderwijs te verbieden.

De linkse partijen vroegen zich woensdag af waarom het zo lang duurt voor de minister met een reactie op de motie komt. Volgens Wiersma heeft dat alles te maken met de grondwettelijke aspecten van de vrijheid van onderwijs. „Het verbieden van identiteitsverklaringen is complex en juridisch verstrekkend”, aldus de bewindsman.

Wiersma kondigde aan dat hij voor de zomervakantie met een reactie komt op het advies van de Onderwijsraad over artikel 23 van de Grondwet waarin de onderwijsvrijheid is vastgelegd. In die reactie zal hij laten weten hoe hij tegenover het verbieden van identiteitsverklaringen staat. In het advies van de Onderwijsraad staat overigens dat scholen een eigen toelatingsbeleid mogen voeren om het karakter van de school te waarborgen.

Gomarus

Verder deelde minister Wiersma deelde mee dat hij voor de zomer ook een tweede rapport van de onderwijsinspectie over de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem naar de Tweede Kamer zal sturen. Daarin staat hoe de school is omgegaan met de herstelopdrachten die de onderwijsinspectie aan de school heeft gegeven.

De school kwam vorig jaar in het nieuws omdat in het verleden enkele leerlingen werden gedwongen om aan hun ouders over hun gevoelens voor personen van gelijk geslacht te vertellen terwijl ze daar niet aan toe waren.

In januari dit jaar is de onderwijsinspectie op school geweest om te beoordelen wat de school met de herstelopdrachten heeft gedaan. Momenteel stelt de inspectie een rapport op. Dat wordt eerst nog voorgelegd aan de school die erop mag reageren. Daarna wordt het rapport vastgesteld en naar de bewindsman gestuurd. Wiersma zei dat hij geen kennis heeft van de inhoud van het rapport. Hij benadrukte wel dat als de school de herstelopdrachten niet of niet voldoende uitvoert, er (financiële) sancties kunnen volgen.

Pesten

Tijdens het debat bleek dat de Tweede Kamer akkoord gaat met een plan van minister Wiersma om pesten op scholen aan te pakken. Zo komt er een onafhankelijk meldpunt voor leerlingen en ouders. Ook moeten scholen verplicht melding doen van leerlingen die wapens bij zich hebben en geweld gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer