Bespioneerd worden door een Rus lijkt een ver-van-je-bedshow. Toch kan een hacker dichterbij komen dan gedacht. Tien tips om je ertegen te wapenen.
Uit onderzoek van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) bleek afgelopen week dat de Russische militaire inlichtingendienst Glavnoje Razvedyvatelnoje Oepravlenije (GROe) een wereldwijd botnet –een aanvalsnetwerk– heeft gecreëerd van duizenden gehackte routers van particulieren en bedrijven, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat meldde de MIVD op zijn website.
Ook een klein aantal routers van willekeurige Nederlandse slachtoffers is gehackt. Waarschijnlijk wil de GROe de gehackte apparaten op een later moment inzetten voor een grootschaliger hackersaanval, stelt de MIVD.
Spionage
Volgens Erno Doorenspleet, strateeg bij KPN Security, zijn internetmodems vaak het doelwit van hackers. Dat schrijft hij op de website van KPN. De meeste hackgroepen verspreiden malware. „Dat gaat bijvoorbeeld via een mailtje of een socialmediabericht.” Na het klikken op een link wordt de malware geïnstalleerd op het apparaat en op andere elektronica waar dit apparaat mee verbonden is. „Daar merk je aanvankelijk niets van. Op een later moment worden de apparaten centraal aangestuurd en gebruikt voor een aanval, spionage of beïnvloeding. Ook wel botnet genoemd.”
Een botnet is bijna niet te traceren. Het apparaat zelf of de internetverbinding kan trager zijn dan gebruikelijk, contactpersonen kunnen verdachte e-mails uit uw naam ontvangen of onbekende programma’s zijn ineens actief. Bij het ontdekken van een botnet is het zaak de internetverbinding zo snel mogelijk te verbreken en een virusscan uit te voeren. Nog beter is het te voorkomen.
Wapen
Productmanager Harry Boshoff, eveneens werkzaam bij het telecombedrijf, waarschuwt op de KPN-website ook kleine mkb’ers voor een dergelijke aanval. „Denk niet: ik ben maar een kleine zzp’er of winkelier, mij overkomt dat niet. Bij dit soort botnetaanvallen wordt er bewust gezocht naar een zo groot mogelijke impact op de maatschappij. Elke gehackte router is dan een wapen in de strijd. Je moet dus zowel op je werk als thuis altijd zorgen dat apparaten goed beveiligd zijn.”