NET Foundation wil werk uitbreiden
„Naast digitaal afstandsonderwijs via Bijbelscholen en studiecentra willen we actief worden in nieuwe landen en met nieuwe trainers”, zegt Raymond Warnaar.
De plannen moeten nog worden uitgewerkt, aldus de directeur van NET Foundation, die kantoor houdt in Apeldoorn. „We hebben op dit moment tachtig trainers in opleiding, die op hun beurt lokale voorgangers en evangelisten toerusten en begeleiden met onze cursussen. We willen deze cursussen breder beschikbaar stellen. Deze zomer bezint de organisatie zich op de mogelijkheden. Hoe komen we aan trainers? Naar welke landen willen we uitbreiden?”
Hij las pas Spreuken 14:28: „In de menigte des volks is des konings heerlijkheid; maar in gebrek van volk is eens vorsten verstoring.” Warnaar: „Hoe meer mensen we toerusten, hoe groter de heerlijkheid van God. Daar zien we naar uit.”
Pijlers
NET Foundation heeft drie pijlers om voorgangers wereldwijd toe te rusten. De eerste pijler zijn de Bijbelscholen in vaak afgelegen gebieden, die NET ondersteunt met afstandsonderwijs via e-learning. De tweede pijler vormen de studiecentra in Cuba, Oeganda, Kenia, Zambia, Ecuador, Pakistan en India. Medewerkers van deze centra organiseren conferenties en begeleiden de voorgangers.
De derde pijler is het online toerusten en begeleiden van nieuwe trainers in nieuwe gebieden. Hiervoor zijn er de laatste tijd vijftig nieuwe cursisten –trainers in opleiding– bijgekomen. „Op dit moment is er vooral vraag vanuit Nigeria, Sri Lanka en de Filippijnen,” aldus Warnaar.
Silas
Een jaar geleden startte de organisatie met het project Silas, waarbij Nederlandse christenen zich als buddy konden opgeven om cursisten te helpen. Hiervoor hebben zich toen ongeveer vijftig mensen aangemeld, deelt Warnaar mee. „Het komt langzaam van de grond. Er zijn een kleine twintig buddy’s overgebleven, van wie er nu acht actief zijn.”
Er zijn altijd mensen die bij nader inzien vinden dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt, legt Warnaar uit. „Daarbij komt dat het werk niet altijd eenvoudig is. De buddy’s lopen tegen veel dingen aan, waarvan het belangrijkste het gevoel van eenzaamheid is. Het valt niet altijd mee om goed contact te krijgen met een cursist. Ik ben zelf ook buddy en kreeg onlangs een aantal studenten toegewezen, met wie ik geen goede relatie kreeg. Ze hebben ook hun eigen leven en zijn misschien heel druk met hun werk.”
De organisatie doet er alles aan om de buddy’s te helpen. „We adviseren hen om voorafgaand aan de begeleiding contact te zoeken door middel van appjes. Het is ook goed om digitale gebedsbijeenkomsten te houden, om zo wat meer van het innerlijk van de ander te weten te komen. Verder brengen we de nieuwe buddy’s in contact met trainers uit de studiecentra, in de hoop dat ze enthousiast blijven.”
De buddy’s kunnen ook inloggen op de website om mee te praten en mee te discussiëren. „We hopen dat dit mag helpen om hen er blijvend bij te betrekken.”