Eenmansfractie CU/SGP Baarn maakt verschil bij festivals en natuur
Slechts één zetel heeft de ChristenUnie/SGP in Baarn. Toch levert de fractie een wethouder. „We geven stabiliteit.”
Een gemeente van uitersten, zo kan Baarn wel worden getypeerd. Rijk en arm wonen naast elkaar. De middengroep is nauwelijks vertegenwoordigd. Toerisme is er veel. Maar inkomsten leveren de bezoekers vrijwel niet op.
In die setting is Roy Bruins (46) sinds zeven jaar raadslid voor de CU/SGP. Daarvoor was hij zes jaar lid van de schaduwfractie. In het dagelijks leven is Bruins zzp’er in de ICT. „Als eenmansfractie heb je een stabiel thuisfront nodig. Gezin en geloof zijn belangrijk om dit werk vol te houden. Ik ben elke avond van acht tot elf bezig. Er gaat veel tijd zitten in fractieoverleg, onderzoek en raadsvergaderingen. En ook overdag zijn er werkbezoeken. Het raadswerk is mijn passie.”
Toen zeven jaar geleden het college in Baarn viel, werd de CU/SGP gevraagd om mee te doen. Raadslid André van Roshum werd wethouder en Bruins nam zijn plaats in de raad in. „Na de verkiezingen in 2018 hadden de partijen ons niet nodig voor het vormen van een meerderheid. Maar we zorgden met onze zetel wel voor stabiliteit.” De coalitie bestaat uit VVD, D66, CDA en CU/SGP, net als in de landelijke politiek. „Maar we zijn er geen afspiegeling van. In Baarn gaat het over lokale belangen, niet over landelijke en ethische kwesties.”
Festiviteit
Als voorbeeld van een lokale kwestie noemt Bruins een festiviteit die enkele jaren geleden op het plein naast de kerk in Baarn werd gehouden. „Tijdens de kerkdienst klonk er harde muziek van het festival. Daarover heb ik vragen gesteld. Daar werd positief op gereageerd. In een volgende editie zijn de festiviteiten aangepast, zodat de kerkdienst ongestoord door kon gaan. Op die manier kun je met één zetel het verschil uitmaken.”
Bij een discussie over het hijsen van de regenboogvlag stemde Bruins vóór. „De regenboog is door God aan alle mensen gegeven. Die is niet te linken aan één beweging.”
Als de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen naast elkaar worden gelegd, zijn de overeenkomsten groot, zegt Bruins. „We zijn een kleine, dorpse gemeente. Een verschil is bijvoorbeeld dat de VVD wat terughoudender is met sociaal beleid dan wij.”
Een verschil was er te zien bij de stemming rond de toekomst van Paleis Soestdijk. „We kregen het voor elkaar dat een hotel in de buurt van het paleis kleiner wordt gebouwd dan de bedoeling was. Daardoor komt er minder verkeer en wordt de druk op de natuur minder hoog.” Ook pleitte Bruins voor minder evenementen bij het paleis dan de andere partijen. „We willen niet elke zondag een feest op dat terrein.”
Tegenstem
Dat een eenmansfractie een doorslaggevende stem kan hebben, bewees enkele jaren geleden de kwestie rond de plaatsing van een billboard. Die reclame-uiting zou 70.000 euro opleveren, wat onder andere de VVD wel zag zitten. Na aanvankelijk voorstander te zijn geweest, stemde CU/SGP uiteindelijk toch tegen. Leden van de ChristenUnie lieten aan Bruins namelijk weten tegen het bord te zijn, omdat het in een natuurgebied zou komen. „Door mijn tegenstem kreeg het voorstel geen meerderheid. De VVD was daar niet blij mee.”
Toerisme is een belangrijk item in Baarn. „Er komen jaarlijks 3 miljoen mensen naar de bossen. Daar hebben we geen inkomsten van, want er kan gratis worden geparkeerd. Ook heeft het bezoek nauwelijks effect op bedrijven.”
Na de verkiezingen zal de fractie overigens verder gaan als ChristenUnie. „De SGP heeft wel een kiesvereniging voor Baarn en Soest, maar heeft geen mensen om mee te doen. Ik verwacht wel dat de SGP’ers op ons zullen gaan stemmen. Inhoudelijk verandert er na de verkiezingen niets.”