Rusland verworden tot paria op het wereldtoneel
Rusland wilde Oekraïne in een korte oorlog op de knieën dwingen. Dat is niet gelukt. Zes vragen over de mogelijke vooruitzichten.
Het enige resultaat van het vijf uur durend overleg maandag tussen Rusland en Oekraïne was dat de landen een tweede ronde houden. Was dit een teleurstellend resultaat?
De verwachtingen waren niet hooggespannen. Wie realistisch is kan niet anders zeggen dan dat er niet meer in zat. De Russische president Vladimir Poetin eist dat Oekraïne neutraal en gedenazificeerd en gedemilitariseerd wordt. Ook wenst hij dat Kiev de Russische annexatie van de Krim erkent. Deze eisen zijn voor Oekraïne onaanvaardbaar.
Richting Kiev rolt een legercolonne met een lengte van 64 km. Gaan de legervoertuigen de Oekraïense hoofdstad in puin schieten?
De colonne, bestaand uit tanks, pantserwagens en artilleriestukken gaat hoogstwaarschijnlijk Kiev omsingelen. Vanuit die omsingeling zullen ze mogelijk de aanval inzetten. Op die manier worden sowieso de aanvoerlinies naar de stad afgesneden. Vanwege het onverwacht zware verzet van de Oekraïners rekenen Amerikanen erop dat de Russische militairen agressiever zullen gaan optreden.
Poetin zou een groep huurlingen naar Kiev hebben gestuurd. Wat gaan die huurlingen in de Oekraïense hoofdstad doen?
Dat betreft volgens de Britse krant The Times 400 man van de zogenaamde Wagner-groep, een Russisch huurlingenleger dat het Kremlin al eerder in Syrië en Libië heeft ingezet. Het leger bestaat uit keiharde oud-commando’s. Ze zijn naar Kiev gestuurd om Zelenski te doden. Aan de andere kant zijn er zo goed als zeker commando’s van de Amerikanen, de Britten en de Fransen in de Oekraïense hoofdstad die alles in het werk zullen stellen om de Oekraïense president te beschermen.
Nederland zendt wapens naar Oekraïne. Kan ons land dan partij worden in het conflict?
Rusland is de agressor omdat het land Oekraïne is binnengevallen. Kiev mag zichzelf verdedigen. Tegelijk verleent het Handvest van de Verenigde Naties andere staten het recht Oekraïne te helpen. Nederland en andere landen kunnen dus Kiev bijstaan zonder officieel bij het conflict betrokken te raken.
Kan Nederland op een andere manier bij de oorlog betrokken raken?
Ja, dat kan zeker. NAVO-lid Turkije heeft de toegang tot de Zwarte Zee voor Russische oorlogsschepen afgesloten. Op dit moment liggen vier Russische schepen te wachten om de Bosporus in te varen. De vraag is of Moskou zich iets gelegen laat liggen aan het Turkse verbod. Doet Poetin dat niet en komt het tot een confrontatie met Turkije, dan is dat een botsing met het hele Atlantische bondgenootschap.
Hoe loopt deze oorlog af?
Het zou het mooiste zijn als de onderhandelingen tot een akkoord leiden. Maar omdat Poetin voor Oekraïne onaanvaardbare eisen heeft neergelegd, zal de oorlog doorgaan. Oekraïne kan de strijd niet winnen. Rusland kan Oekraïne verslaan, maar dat wordt dan een pyrrusoverwinning. Het land is nu al een paria op het wereldtoneel.
Het Roemeense dagblad Adevarul rekent erop dat Poetin door de elite vreedzaam of met geweld wordt afgezet. Als dit klopt; valt te hopen dat het lukt. Het zou veel bloedvergieten voorkomen.