Kamer: laat ook leerlingen speciaal onderwijs een vak schrappen
Als het aan de Tweede Kamer ligt, mogen ook eindexamenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) vanwege de coronapandemie allemaal een onvoldoende wegstrepen. D66 diende donderdag een motie in voor de zogenoemde ‘duimregeling’ in het vso en het vavo. Coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA hebben de motie mede ingediend, waardoor een Kamermeerderheid voor het voorstel verzekerd is.
Leerlingen in het vso en het vavo kunnen hun eindexamen verspreiden over verschillende jaren. Tot nu toe mochten deze leerlingen alleen gebruik maken van de duimregeling in het jaar dat zij daadwerkelijk hun diploma wilden gaan halen. Maar dat is volgens deze leerlingen oneerlijk, omdat het betekent dat zij in alle andere jaren dus geen onvoldoende mogen halen. Terwijl juist leerlingen in bijvoorbeeld het speciaal onderwijs veel last hebben gehad van de coronacrisis.
Volgens het College voor Toetsen en Examens (CvtE) is het erg ingewikkeld om de duimregeling toe te passen op de staatsexamens, zoals de centrale eindexamens in het vso en het vavo heten.
De Tweede Kamer wil nu dus evengoed dat leerlingen in 2023 met terugwerkende kracht een duim kunnen leggen op een onvoldoende die zij hebben behaald in 2020, 2021 of 2022, als zij op die manier hun diploma kunnen halen. Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) „omarmt” de motie, zo zei hij in het debat. Dat doet hij mede omdat een andere eis van leerlingen uit het vso, een extra herkansing zoals ook de rest van het voortgezet onderwijs krijgt vanwege corona, nog niet gaat lukken.
Volgens het CvtE is het bieden van een extra herkansing in het vso dit jaar niet mogelijk, omdat het kan leiden tot een tekort aan examinatoren en ook de ict-systemen het niet aan zouden kunnen. Het College „werkt er hard aan” om een extra herkansing in 2023 wel mogelijk te maken, zo stelt ook de minister.