Binnenland

Kabinet wil geen stop op umts-masten

De PvdA wil dat er geen umts-masten voor mobiele telefonie meer worden geplaatst op gebouwen waar zich veel mensen bevinden, zoals flats en appartementen, voordat vaststaat dat de straling van deze masten veilig is. Het kabinet vindt dit niet nodig.

Wetenschapsredactie
8 December 2004 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:58

Dat bleek dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Groenlinks en de Socialistische Partij wilden nog een stap verder gaan en vroegen om een algehele plaatsingsstop. Het kabinet en de regeringspartijen vinden de gezondheidsrisico’s echter niet zo groot dat stoppen met het plaatsen van umts-masten nodig is.

Onderzoek door TNO wees vorig jaar uit dat umts-straling van invloed is op het welbevinden van mensen. In een experiment hadden proefpersonen tijdens blootstelling aan straling duidelijk meer last van onder meer duizeligheid, nervositeit, rusteloosheid en concentratiegebrek dan op momenten dat er geen straling was. De proefpersonen wisten zelf niet wanneer de straling wel of niet was ingeschakeld. Gsm-straling leidde niet tot gelijksoortige effecten. Wel gingen de deelnemers tijdens blootstelling beter presteren in psychologische testen.

De Gezondheidsraad pleitte voor verder onderzoek, maar adviseerde niet om te stoppen met het plaatsen van umts-masten. Verder onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van umts-straling gaat deze maand van start in Zwitserland. Nederland betaalt mee aan deze studie, waarin wordt gekeken of de in Nederland gevonden effecten herhaalbaar zijn. De resultaten zijn naar verwachting eind 2005 bekend.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Van Geel (Milieu) voelen er niet voor om in afwachting van de resultaten pas op de plaats te maken met umts-masten.

PvdA-kamerlid Van Dam en prof. dr. L. Reijnders van Natuur en Milieu vinden het verstandiger om in afwachting van de uitkomsten van het Zwitserse onderzoek vooralsnog geen masten meer te plaatsen op gebouwen waar zich veel mensen bevinden, zoals flats, appartementen en kantoren. „Over een jaar weten we meer. Als er dan al veel masten staan, kun je dat moeilijk meer terugdraaien”, aldus Van Dam in het tv-programma Twee Vandaag.

Reijnders pleit tevens voor het afgeven van voorlopige in plaats van definitieve vergunningen voor mobiele telefoonoperators die ergens een mast willen neerzetten. „Dat beschermt de overheid tegen mogelijke latere claims als de masten zouden moeten verdwijnen.”

Inmiddels staan er ongeveer 1800 umts-masten in ons land. Dat moeten er uiteindelijk 50.000 worden, naast de inmiddels bestaande 10.000 gsm-masten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer