Jarige Mary emigreerde voor de liefde
Ze verruilde haar moederland Australië voor Denemarken. Mary Donaldson emigreerde vanwege haar liefde voor de Deense kroonprins Frederik. Ze werd van burgermeisje kroonprinses en zal in de toekomst koningin worden. Zaterdag viert ze een mijlpaal: Mary wordt vijftig jaar.
Het Deense vorstenhuis staat erom bekend dat het bij feestelijke gelegenheden royaal uitpakt. De vijftigste verjaardag van kroonprinses Mary zou een perfecte aanleiding zijn voor een feestelijk galadiner. De viering stond gepland voor aanstaande vrijdag, maar werd geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Het Deense hof liet in een verklaring weten dat de kroonprinses haar verjaardag in familiekring zal vieren.
Als prelude op de bijzondere verjaardag verscheen er deze maandag een boek over de prinses. De aankondiging beloofde iets: „Het wordt een boek met foto’s die een zeldzaam inzicht zullen geven in het officiële en privéleven van de prinses als royal, echtgenote, moeder, beschermvrouw, keynote speaker, sportvrouw, amateurfotograaf en mode-icoon.”
Fred
Haar vijftigste verjaardag zal voor kroonprinses Mary ongetwijfeld een reden zijn om terug te blikken op de achterliggende decennia. Wie had kunnen denken dat het Australische burgermeisje Mary Donaldson eens zou trouwen met de Deense troonopvolger?
Mary werd op 5 februari 1972 geboren in de Australische stad Hobart, als dochter van John Dalgleish Donaldson en zijn vrouw Henrietta Clark Horne. Mary’s moeder overleed in 1997. Mary heeft twee zussen, Patricia Anne Bailey en Jane Alison Stephens, en een broer, John Stuart Donaldson. Mary koos ervoor om als marketingmanager aan de slag te gaan.
Haar anonieme leven kenterde volledig toen ze kroonprins Frederik ontmoette. Dat gebeurde tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Mary werd in een café voorgesteld aan Frederik, die zich introduceerde als Fred. Dat hij de Deense kroonprins was, wist Mary op dat moment nog niet. In een interview blikte Mary jaren later terug op het bijzondere moment. „Na een halfuur kletsen gingen we uit elkaar. Toen stapte er iemand op me af en zei: „Weet je wel wie die gasten waren?””
Etiquette
De eerste ontmoeting resulteerde erin dat Mary en Frederik een langeafstandsrelatie begonnen. In 2001 besloot Mary Australië achter zich te laten en naar Europa te verhuizen. Niemand had toen al in de gaten dat zij weleens de toekomstige koningin van Denemarken zou kunnen worden. Mary leerde intussen Deens praten en volgde naar verluidt een stoomcursus etiquette, zodat ze goed was voorbereid op het leven aan het Deense hof.
Pas op 8 oktober 2003 werd de verloving van Frederik en Mary aangekondigd. Op 14 mei 2004 volgde het huwelijk in de domkerk in Kopenhagen. Mary bleef protestants; ze stapte wel over van de Presbyteriaanse naar de Lutherse Kerk.
Het kroonprinselijke paar kreeg vier kinderen: prins Christian (2005), prinses Isabella (2007) en de tweeling prins Vincent en prinses Josephine (2011).
Chemie
Kroonprinses Mary en haar echtgenoot zijn geliefd bij de Denen. De Australische journalist Jane Wheatley mocht in 2013 een paar uur met het koninklijk paar doorbrengen vanwege een fotoshoot voor een Australische krant. Zij concludeerde: „Ze zijn koninklijk, maar gewoon, en hun chemie is echt.” Wheatley was aangenaam verrast om te zien „hoe de twee enerzijds zichzelf blijven en tegelijk het beeld in stand houden dat het publiek nu eenmaal eist van de monarchie.”
De stijlvolle, modeminnende prinses werd enkele jaren geleden becommentarieerd op haar gebruik van bont en krokodillenleer. Ook was ze, volgens de norm van menige Deen, te vaak aanwezig bij modeshows. De kroonprinses lijkt geleerd te hebben van de kritiek.
Naast haar taken als kroonprinses richt Mary zich vooral op mensen die sociaal geïsoleerd zijn of buitengesloten worden. In 2013 won ze onder meer daarvoor de prestigieuze Berlingske Foundation Prize, een onderscheiding voor iemand die zich op uitzonderlijke wijze voor Denemarken heeft ingezet. Ze kreeg de prijs „als erkenning van haar aanzienlijke en aanhoudende inzet voor de Deense gemeenschap”, aldus het juryrapport. „De kroonprinses heeft haar unieke rol gebruikt om mensen te steunen die extra aandacht goed kunnen gebruiken. Ze heeft niet alleen aan alle verwachtingen voldaan, ze is ze ontstegen.”