Binnenvaartpastoraat krijgt nieuwe positie binnen PKN
Het binnenvaartpastoraat valt in de toekomst niet meer onder verantwoordelijkheid van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het werk onder schippers gaat waarschijnlijk verder als een zelfstandige PKN-gemeente van bijzondere pastorale aard.
Zondag vonden voor het eerst sinds het einde van de lockdown weer diensten voor varenden plaats in Duisburg (Nederlandse kerk aan de Ruhr) en Mannheim (Hafenkirche). Ds. Dirk Meijvogel, een van de twee binnenvaartpredikanten bij de PKN, is dankbaar.
Hoe lang hebt u geen diensten kunnen houden?
„Sinds in december in Nederland de lockdown inging. Tijdens de kerstdagen hebben we nog met een beperkt aantal mensen twee diensten gehouden, die digitaal te volgen waren. Omdat we onder de PKN vallen –die het advies van de overheid volgt– en omdat de situatie toen zo dreigend was, zijn we daarna gestopt.”
Hoe hebt u in coronatijd vormgegeven aan het pastoraat?
„Via beeldbellen en appen blijf ik de contacten met varenden onderhouden. Ik kom ook aan boord als families daar geen bezwaar tegen hebben. Mensen in de binnenvaart doen meestal niet zo moeilijk. En doordat ze op hun schip leven, zitten ze min of meer steeds in quarantaine. Verder hebben we een Bijbelleesgroep met 35 varenden, die digitaal bij elkaar komen.
We hebben één keer een uitbraak gehad. Na een belijdenisdienst in Duisburg met een kleine vijftig mensen bleken zes bezoekers besmet.”
Het binnenvaartpastoraat gaat veranderen. Wat kunt u daarover vertellen?
„Tot nu toe valt ons werk onder verantwoordelijkheid van de landelijke kerk. De synode van de PKN heeft opdracht gegeven om te onderzoeken hoe we zelfstandig verder kunnen. Het ziet ernaar uit dat we een gemeente van bijzondere pastorale aard worden. Die mogelijkheid is er gekomen dankzij een wijziging in de kerkorde. Ze is bedoeld om kleine gemeenten een plek te laten behouden in de kerk.
Het wordt wat formeler dan in de oude situatie. In de praktijk zullen onze kerkgangers er niets van merken. Wij zullen een kleine kerngemeente zijn onder de vlag van de PKN, met veel gastleden die ook gewoon lid blijven van hun thuisgemeente.
In de nieuwe constructie kan dat. Als predikant blijf ik onder de landelijke kerk vallen. Ik word gedetacheerd aan de varende gemeente. Verder blijven we kerkmuuroverstijgend. De gezinnen die onze diensten bezoeken, hebben een heel verschillende achtergrond, van reformatorisch tot evangelisch.
Tot nu toe had het binnenvaartpastoraat met drie partijen te maken. Collega ds. Louis Krüger valt onder de verantwoordelijkheid van de Rotterdamse Koningskerk. Ik ben gedetacheerd aan de Nederlandse kerk aan de Ruhr in Duisburg. En dan is er nog de werkgroep binnenvaartpastoraat van de landelijke kerk.
De nieuwe gemeente krijgt een eigen kerkenraad. We zullen ook onder een classis vallen, waarschijnlijk wordt dat Gelderland Zuid & Oost.”
Heeft de verandering gevolgen voor de samenwerking met andere kerken?
„Nee, wat dat betreft blijft het zoals het is. Wij zijn er voor alle varenden. Ik ga bijvoorbeeld op bezoek bij een schipper die lid is van een gereformeerde gemeente maar in Krefeld in het ziekenhuis ligt. Voor zijn eigen predikant is dat niet te doen.
Voorgangers van buiten de PKN blijven ook bij ons preken, zoals de christelijke gereformeerde ds. Van der Ham en Johan Krijgsman, oud-evangelist van de Gereformeerde Gemeenten.”
Ds. Krüger gaat in mei met emeritaat. Wordt hij opgevolgd?
„Het is de bedoeling dat het binnenvaartpastoraat een formatie van één fte krijgt. Dat kan een fulltimer zijn, maar ook twee parttimers.
Dit betekent wel dat de formatie wat krimpt, want op dit moment is ds. Krüger voor 80 procent aan het binnenvaartpastoraat verbonden en ik voor 50 procent.
Voor de rest van mijn tijd ben ik interimpredikant. Ik werk als troubleshooter steeds een korte tijd in een gemeente waar problemen zijn. De Koningskerk in Rotterdam gaat straks een predikant beroepen die niet meer in de binnenvaart werkt.”