Vang voorvechters voor geloofsvrijheid op in Nederland
Verdedigers van de vrijheid van godsdienst verdienen een plek in het Shelter City-programma. Daar kunnen zij op adem komen en toerusting krijgen om hun strijd voort te zetten.
Wereldwijd worden 360 miljoen van onze geloofsgenoten vervolgd, blijkt uit de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors die woensdag naar buiten kwam. Bekeerlingen in Afghanistan krijgen de doodstraf. In Nigeria zijn 4650 christenen vanwege hun geloof afgelopen jaar vermoord door extremisten. Wat kunnen we ons onmachtig voelen bij zo veel onrecht.
Wij, kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in de vier grote steden, willen naast onze broeders en zusters staan die vervolgd worden. Wij willen daarom dat onze stadsbesturen voorvechters van de religieuze vrijheid die in hun land worden vervolgd, actief uitnodigen voor het Shelter Cityprogramma.
Jaarlijks vangen onze steden mensenrechtenverdedigers op via het programma Shelter City. Hiermee krijgen activisten naast een veilige plek ook ondersteuning om hun strijd voort te kunnen zetten. Journalisten uit onvrije landen, advocaten of mensen die opkomen voor de rechten van seksuele minderheden zijn welkom in onze steden via dit programma. En daar zijn we trots op. Trots dat we deze voorvechters van mensenrechten tijdelijk een toevluchtsoord bieden. Alleen: ook verdedigers van de vrijheid van godsdienst verdienen zo een plek van rust.
In ons DNA
Het opkomen voor de vrijheid van godsdienst zit in het DNA van ons land en onze steden. Al eeuwenlang is Nederland een toevluchtsoord voor mensen die worden onderdrukt vanwege hun geloof. De hugenoten vonden hier eind 17e eeuw een veilige plek om hun geloof te belijden, en ook de Joodse gemeenschap genoot voor de Tweede Wereldoorlog eeuwenlang relatieve vrijheid in onze steden waar dat toen elders in Europa niet het geval was. Nu is het tijd voor onze steden om óók in de 21e eeuw te laten zien dat we dat toevluchtsoord kunnen zijn.
In 2018 gebeurde dit al toen Saif ul-Malook, de Pakistaanse advocaat van de christelijke Asia Bibi, in Nederland werd opgevangen. Als gezicht van haar verdediging was hij mikpunt van bedreigingen. Na zijn verblijf in Nederland ging hij terug naar Pakistan waar hij zich tot op de dag van vandaag inzet voor christenen en andere religieuze minderheden die slachtoffer worden van de hardvochtige Pakistaanse blasfemiewetgeving, met gevaar voor eigen leven.
Zegen voor kerk
Wereldwijd zijn er nog veel meer voorvechters van godsdienstvrijheid die gevaar lopen. In al die vijftig landen van de Open Doors Ranglijst wonen en werken advocaten, journalisten, activisten, voorgangers en politici die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor mensenrechten. Voor het recht om je geloof te mogen uiten. Vaak doen ze dat voor christenen, maar ook voor etnisch-religieuze minderheden als de Oeigoeren in China of de Rohingya in Myanmar.
Uiteraard vangen we in de eerste plaats voorvechters voor geloofsvrijheid op om onze naasten te helpen. Maar we geloven ook dat deze geloofshelden tot zegen voor de kerk in Nederland zullen zijn. Door ons een spiegel voor te houden. Zij zien we de vrijheid en de kansen die we hier hebben. Ze leren ons te relativeren waar we ons zorgen over maken en te wijzen op zaken waar we ons juist meer zorgen over zouden moeten maken. Hun komst zal ons ook aanmoedigen om te bidden, te geven en betrokken te zijn bij de wereldwijde vervolgde kerk. Dat bleek in 2018 toen de komst van advocaat Malook aanleiding gaf voor een gebedsdienst voor Asia Bibi.
Onder druk
Naast de Nederlandse kerk zijn ook onze vaak seculiere steden gebaat bij de komst van deze mensen. Onder meer omdat de godsdienstvrijheid voor sommige groepen in de stad onder druk staat. We kennen de verhalen van bekeerlingen die zich in Nederland niet veilig weten. Eerder riepen christelijke leiders uit Amsterdam ertoe op oog te hebben de vervolging waar sommige ex-moslims in de hoofdstad mee te maken hebben. Natuurlijk, dit staat niet in verhouding tot het leed van de vervolgde kerk in Afghanistan of Noord-Korea. Desondanks willen we wel waakzaam blijven. De komst van en ontmoeting met voorvechters van geloofsvrijheid herinnert onszelf, onze stadsbesturen en onze stadsgenoten eraan dat geloofsvrijheid nooit vanzelfsprekend is.
We leven in een vrij land waar iedereen zijn geloof kan en mag belijden. Dat moeten we koesteren en beschermen. Onze inzet is dat Nederland een vrijplaats zal zijn en blijven voor iedereen die zich inzet voor de vrijheid om te geloven. Daar dragen we concreet aan bij door voorvechters van geloofsvrijheid in onze steden op te vangen via het Shelter Cityprogramma. Maar we weten ook dat we niet alle 360 miljoen broeders en zusters die vervolgd worden kunnen bereiken. Daarvoor rest ons enkel te bidden, zoals de apostel Paulus ons in zijn Romeinenbrief opdraagt te doen.
De auteurs zijn ChristenUniekandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.