,,Ik kan geen bruggenbouwer zijn door beeldvorming persoonlijke geloofsovertuiging"
Breunis van de Weerd stopt als burgemeester van Nunspeet. Hij stapt op vanwege „beeldvorming” rond zijn persoonlijke geloofsovertuiging, schrijft hij donderdag in een persverklaring.
„Met name” door die beeldvorming kon Van de Weerd (59) als burgemeester „in deze tijden van polarisatie voor de Nunspeetse samenleving niet de bruggenbouwer en verbinder” zijn die hij zegt graag te willen zijn. Tegelijkertijd noemt hij het burgemeestersambt „een prachtige baan.”
De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Nunspeet laten weten het besluit van de burgemeester van SGP-huize te respecteren. Ze schrijven begrip te hebben „voor zijn overwegingen om tot die moeilijke keuze te komen” en wensen Van de Weerd en zijn gezin „het allerbeste toe voor de toekomst.”
Van de Weerd trad in mei 2016 aan als burgemeester van Nunspeet. Bij zijn voordracht noemde hij het Veluwse dorp in een interview met het Reformatorisch Dagblad een mooie gemeente. Ook zei hij burgemeester te willen zijn voor alle inwoners. Tegelijkertijd was hij niet van plan, zei hij, om zijn mening altijd onder stoelen of banken te steken, bijvoorbeeld over de zondagsrust.
Geregeld kwam het uiten van persoonlijke opvattingen Van de Weerd op kritiek te staan. Dat begon al na zijn nieuwjaarstoespraak in 2017, toen hij stelde dat „het Evangelie het antwoord kan zijn op de krachten rond de polarisatie.” Dagblad de Stentor noemde Van de Weerds uitspraak opmerkelijk, omdat hij als burgemeester boven de partijen hoort te staan. Volgens Van de Weerd deed hij de uitspraak op persoonlijke titel.
Regenboogvlag
In oktober 2018 bood de PvdA/GroenLinks-fractie in Nunspeet Van de Weerd een regenboogvlag aan. Politici van die fractie wilden de vlag op het stadhuis hijsen, maar Van de Weerd vond dat de raad daarover moest beslissen. Uiteindelijk werd in oktober 2021 de vlag voor het eerst gehesen in het Veluwse dorp. Afgelopen zomer deed een inwoner aangifte tegen de burgemeester wegens genderdiscriminatie.
Kritiek was er ook toen Van de Weerd in september vorig jaar niet ingeënt bleek te zijn tegen corona, terwijl hij wél inwoners van zijn gemeente opriep zich te laten vaccineren tegen het virus. Zijn bezwaren tegen vaccinatie gingen over hem „als persoon”, zei hij tegen de Stentor. „Het is niet dat ik vanuit mijn geloof zal zeggen dat een ander het ook niet moet doen.”
Demonstraties tegen de burgervader werden aangekondigd toen hij in december 2020 bekendmaakte boetes te willen uitdelen voor het niet naleven van coronaregels op een demonstratie tegen politiegeweld. De verdeeldheid in het Veluwse dorp werd zichtbaar toen de groep Gezond Verstand Nunspeet aankondigde zich te beraden op een tegendemonstratie.
Van de Weerd laat desgevraagd weten op dit moment geen commentaar te geven op zijn voorgenomen vertrek. De komende maanden blijft hij zich „vol overtuiging inzetten voor onze prachtige gemeente. Wanneer er na de verkiezingen van komend voorjaar een nieuwe gemeenteraad is gevormd, draag ik eind mei het stokje over aan een opvolger.”