EconomieSparen

Miljoen spaarders toch geen recht op teruggave

Ruim een miljoen Nederlanders die in de afgelopen jaren te veel belasting betaalden over hun spaargeld, maar daar niet individueel bezwaar tegen aantekenden, hebben waarschijnlijk toch geen recht op teruggave.

Redactie economie
4 January 2022 11:26
Eric Wiebes (VVD). beeld ANP, Bart Maat
Eric Wiebes (VVD). beeld ANP, Bart Maat

De grote groep spaarders kreeg vorige week hoop door een uitspraak van de Hoge Raad dat de belastingheffing over een verondersteld rendement van hun spaargeld onwettig is. Het Financieele Dagblad onthulde echter dinsdag dat de regering de bezwaarprocedure in 2016 geruisloos heeft ingeperkt. Sindsdien is het aantekenen van individueel bezwaar van cruciaal belang.

Onder de oude regeling liftten de vermogende spaarders mee in de zogeheten massaalbezwaarprocedure zonder daarbij individueel bezwaar te maken. Toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, Eric Wiebes (VVD), besloot op 26 juni 2015 dat alle aanslagen inkomstenbelasting met een dagtekening van 14 mei 2015 of later automatisch meegenomen zouden worden in de bezwaarprocedure.

Geruisloos

Vanaf 2017 moet iedere belastingplichtige echter individueel en binnen zes weken na de definitieve aanslag bezwaar maken. Wie dat niet doet, wordt niet meegenomen in het massaal bezwaar. Wiebes vond dat onder de oude regeling sprake was van ongelijke behandeling. De wetswijziging waarin deze regeling aangepast werd, passeerde in 2016 geruisloos de Tweede Kamer.

De regeling die sinds 2017 geldt, biedt geen ruimte voor compensatie van ruim een miljoen spaarders; ondanks een uitspraak van de Hoge Raad van anderhalve week geleden dat de vermogensrendementsheffing strijdig is met Europees recht.

De Bond van Belastingbetalers liet 27 december in het Reformatorisch Dagblad nog weten dat ook niet-bezwaarmakers waarschijnlijk kunnen profiteren van de uitspraak van de Hoge Raad.

Massaclaim

Hoogleraar belastingrecht Koos Boer zegt in het Financieele Dagblad dat de kans klein is dat spaarders die over de jaren 2017 en 2018 niet individueel en tijdig bezwaar maakten, juridisch langs andere weg nog hun gelijk kunnen halen. Spaarders kunnen slechts hopen dat de Tweede Kamer ze tegemoet komt met een compensatie of dat er een massaclaim wordt gestart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer