Met een ontspulchallenge krijgt ieders nieuwe jaar een frisse start, tenminste als het aan Woord en Daad ligt.
De ontspulchallenge is onderdeel van de bewustwordingscampagne ”Binnenstebuiten! – Een frisse kijk op spullen”. Janneke Witzier, projectleider bewustwording en coördinator van de campagne, hoopt zelf ook mee te doen met de uitdaging. In een maand tijd doet ze, net als alle andere deelnemers, 496 overtollige spullen weg. Dat ruimt lekker op.
Waarom aandacht voor spullen?
„Een aantal jaar geleden verscheen het boek ”De verborgen impact” van Babette Porcelijn. Daarin gaat het over de onzichtbare prijs die betaald wordt voor alles wat we doen en consumeren. Veel mensen denken dat vliegen het slechtste is voor klimaat en milieu. Maar voor de gemiddelde Nederlander staan spullen met stip op nummer 1. Voor mij was dat een eyeopener.
Een gemiddeld Amerikaans huishouden bezit 300.000 items, dat zijn natuurlijk ook hele kleine dingetjes. Al die spullen hebben een verborgen impact op de schepping, bijvoorbeeld bij de productie en het vervoer.
Met de bewustwordingscampagne willen we handvatten bieden om in kleine stapjes aan de slag te gaan en bewuster om te gaan met bezit. We willen inspireren en motiveren.”
Hoe kijk je precies op een frisse manier naar spullen?
„Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 84 procent van de mensen vindt dat ze te veel spullen hebben. Bij 55 procent veroorzaken die spullen zelfs veel stress. Hoe krom kun je het hebben? De mensen uit de projectlanden van Woord en Daad zouden juist geholpen zijn met een beetje meer.
Wat ik hoop is dat mensen gaan nadenken of ze de dingen die ze hebben of willen kopen wel echt nodig hebben. Word je er wel gelukkig van?
In de Bijbel lezen we ook dat waar je schat is, ook je hart zal zijn. Ik hoorde van een vrouw die na terugkomst uit de zending zich verwonderde over al het beveiligen en verzekeren van bezit in Nederland. Zij liet de deur gewoon openstaan. Dat was voor mij een mooi voorbeeld hoe je naar spullen kunt kijken.”
Zaterdag start een ontspulchallenge. Hoe gaat die in zijn werk?
„Het idee komt van twee Amerikanen die een Minimalism Challenge –ook wel MinsGame– lanceerden. Die duurt een maand. Op dag 1 doe je één ding weg, op dag 2 twee, op dag 3 drie en op dag 31 eenendertig. Iedereen die in januari meedoet heeft aan het eind van de maand 496 dingen weggedaan. Wegdoen betekent trouwens niet weggooien in de prullenbak! Geef het aan iemand die het wel kan gebruiken of breng het naar de kringloop.
Op het Instagram-account @datruimtlekkerop komen updates te staan. Ook geven we videotips van Gera van den Berg van Heerlijk Minimaliseren. Op 19 januari gaan we met haar live op Instagram.”
Heb je tips waar mensen kunnen beginnen met ontspullen?
„Volgens Gera moet je beginnen bij de keuken in de keukenla. Waar je in ieder geval niet moet starten: met het wegdoen van foto’s of iets anders van emotionele waarde. Begin ook niet met spullen van een ander, bijvoorbeeld van je man. Anders krijg je gedoe. Pas later in de challenge kun je in gesprek met huisgenoten over hun spullen.”
En als je eerlijk bent: heb jij alle spullen nodig die in jouw kasten liggen?
Grinnikend: „Nee. Ik doe dan ook niet voor niets mee. Ik denk dat ik na januari met een gerust hart nog een maand kan doorgaan met nog eens 496 keer ontspullen. Zelf ben ik overigens niet zo van het opruimen en schoonmaken. Daarom vind ik het ook onwijs knap hoe Gera als minimalist kan leven. Het doel van onze challenge is overigens niet dat iedereen minimalist wordt. Hopelijk heb ik zelf aan het einde meer rust, meer overzicht en meer ruimte in mijn huis.”