BinnenlandZwemles

Rechter oordeelt: Zwemles is geen sport; vragen naar QR-code onterecht

Shiva de Winter is „erg blij” met het oordeel dat de rechter dinsdag uitsprak. Zijn zwembad, ’t Gooische Bad in Hilversum, hoeft voorlopig niet te controleren op coronatoegangsbewijzen voor ouders die meegaan naar de zwemles van hun kinderen.

29 December 2021 16:50
Zwembaden hoeven van ouders geen coropas meer te vragen wanneer hun kind er komt voor zwemles. beeld ANP, Marco de Swart
Zwembaden hoeven van ouders geen coropas meer te vragen wanneer hun kind er komt voor zwemles. beeld ANP, Marco de Swart

„We hadden te maken met schrijnende, mensonterende taferelen”, laat De Winter desgevraagd weten. „Wij moesten ouders de toegang tot het zwembad ontzeggen als ze geen geldige QR-code hadden. Ze moesten hun kinderen buiten het zwembadterrein omkleden. Wij moesten dus mensen buitensluiten. Ik vond dat ronduit onethisch. Bovendien is ons personeel opgeleid om zwemles te geven en niet om toegangsbewijzen te controleren.”

Sommige zwembaden moesten zelfs beveiligers inhuren om boze ouders buiten te houden, weet De Winter, die ook voorzitter is van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). „In heel Nederland zitten nu zo’n 4000 kinderen thuis, omdat hun ouders geen coronapas hebben. Alleen omdat Hugo de Jonge dat wil. Nu blijkt zijn wil géén wet te zijn.”

De voorzieningenrechter Midden-Nederland oordeelde dinsdag dat zwemles valt onder onderwijs en dat het zwembad daarmee geen binnensportlocatie is. Door de uitspraak van de rechter vervalt de eis van de Hilversumse burgemeester, die het zwembad verplichtte het bad alleen open stellen voor publiek vanaf 18 jaar met een geldige QR-code. Net als de dwangsom van 2500 euro per overtreding, met een maximum van 10.000 euro.

„Gemeenten stonden met de rug tegen de muur. Maar ze hebben nu iets in handen om het gesprek met de ouders aan te gaan, en te zoeken naar een oplossing”, vervolgt De Winter. „Ik hoop dat ze het belang van zwemles nu serieus zullen nemen; het gaat immers om de zwemveiligheid van kinderen in de zomer.”

Bodemprocedure

Of de uitspraak ook gevolgen heeft voor het controleren van de coronapas bij andere zwembaden, kon de rechtbank Midden-Nederland dinsdag nog niet zeggen. „De voorzieningenrechter heeft alleen gekeken naar de situatie tussen de gemeente Hilversum en dit zwembad”, aldus de rechtbank. In februari loopt een bodemprocedure over deze kwestie.

17828878.JPG
Shiva de Winter. beeld NSWZ

Zwembadeigenaar De Winter laakt de in zijn ogen lauwe opstelling van de Nederlandse zwembond (KNZB), die het vonnis „opmerkelijk” noemde. „In mijn optiek is dat hetzelfde als ”onzinnig”. Ik wil de bond oproepen: Jongens, neem nu je verantwoordelijkheid en steun ons.”

Advocaat Bart Bouter noemt het oordeel van de rechter desgevraagd „volstrekt terecht.” Zwemles is geen sport. „De kern van zwemles is: leren zwemmen.” De uitspraak kan Nederland-breed toegepast worden, stelt Bouter. Eén knelpunt ziet de advocaat wel. „Bij de deur zullen zwembaden moeten vaststellen of iemand komt voor les of voor recreatief zwemmen.”

Wat hem betreft, is nu de landelijke politiek aan zet om duidelijkheid te geven. „Als het kabinet die stap niet zet, is het te hopen dat zwembaden collectief een statement maken door de zwembaden open te stellen voor zwemles zonder dat een coronatoegangsbewijs verplicht is.”

De SGP-fractie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet na de uitspraak zo snel mogelijk de regels moet aanpassen. Fractievoorzitter Van der Staaij stelde hierover dinsdag schriftelijke vragen aan minister De Jonge van Volksgezondheid en zijn collega Grapperhaus van Justitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer