Buitenland

Rusland verbiedt Memorial

Het Russische hooggerechtshof heeft dinsdag de sluiting bevolen van de prominente mensenrechtenorganisatie Memorial. De groepering legt zich niet neer bij het vonnis.

Redactie buitenland
29 December 2021 10:44
Een demonstrant bij het gerechtsgebouw. beeld AFP, Natalia Kolesnikova
Een demonstrant bij het gerechtsgebouw. beeld AFP, Natalia Kolesnikova

In een reactie op de uitspraak liet Memorial International weten die op alle mogelijke manieren te zullen aanvechten en naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. „En we zullen legale manieren vinden om ons werk voort te zetten.”

Memorial was in 2015 aangemerkt als ”buitenlandse agent”, een status die personen en organisaties kunnen krijgen die geld vanuit het buitenland ontvangen. Volgens het hof hield de groep zich niet aan de regel dat bij elke publicatie die status duidelijk moet worden gemaakt. De verdediging zei tijdens het proces in Moskou dat er geen sprake was van ernstige overtredingen en dat slechts een verwaarloosbaar aantal publicaties niet was gelabeld.

Dictatuur

Memorial bestaat uit lokale organisaties met Memorial International aan het roer, die nu allemaal moeten sluiten. De organisatie spreekt van een politieke beslissing en zei voorafgaand aan het vonnis dat het personeel zal blijven doorwerken.

Tientallen kritische Russen hadden zich bij het gerechtsgebouw verzameld om de groep te steunen. Er vonden meerdere arrestaties plaats. De opheffing van Memorial bevestigt volgens critici dat er een einde is gekomen aan het democratiseringsproces dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begon en dat Rusland terugkeert naar een dictatuur.

Er loopt ook nog een zaak tegen het mensenrechtencentrum van Memorial. Aanklagers willen dit centrum sluiten omdat het terrorisme en extremisme zou goedpraten. In die zaak vinden woensdag verhoren plaats.

Memorial werd in 1989 opgericht door Sovjetdissidenten, onder wie Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. De organisatie rapporteert over schendingen van mensenrechten en voert actie voor onder meer politieke gevangenen. Ook doet de groepering historisch onderzoek naar de Russische strafkampen uit het Sovjettijdperk.

President Vladimir Poetin heeft dit jaar de druk opgevoerd op onder meer politieke tegenstanders, kritische media en mensenrechtenorganisaties. Maandag werd een medewerker van Memorial, die onderzoek deed naar de graven van duizenden Sovjetgevangenen, veroordeeld tot 15 jaar cel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer