Economiespaartaks

Tienduizenden spaarders kunnen belastinggeld terugvragen

Tienduizenden spaarders kunnen belastinggeld terugvragen dankzij een uitspraak van de Hoge Raad afgelopen vrijdag. Fiscalisten raden klanten alvast aan komend jaar massaal bezwaar aan te tekenen bij de fiscus.

27 December 2021 11:59
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Sparen en belasting, hoe zit dat ook alweer?

Spaargeld wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. De fiscus heft die belasting over een verondersteld rendement, dus niet over wat iemand daadwerkelijk aan rente ontvangt. Tot en met 2016 bedroeg dat fictieve rendement 4 procent. Omdat de ‘echte’ rente op spaargeld toen vaak al lager was, was daar veel kritiek op. Met ingang van het belastingjaar 2017 is de regeling voor de kleinste spaarders wat gunstiger geworden, maar mensen met meer geld worden juist extra belast. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat die laatste groep eerder kiest voor beleggen dan voor een simpele spaarrekening. Probleem blijft dat de fiscus met fictieve rendementen rekent.

Wat heeft de Hoge Raad bepaald?

De Hoge Raad noemt de regeling uit 2017 in strijd met het eigendomsrecht en het discriminiatieverbod in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Bovendien moeten gedupeerden rechtsherstel krijgen. De zaak waarover de hoogste rechter zich boog, betrof een echtpaar dat ongeveer 1 miljoen euro vermogen had. De man en vrouw konden aantonen dat 80 procent daarvan bestond uit spaargeld met een lage rente, terwijl de fiscus ervan uitgaat dat zij slechts 21 procent sparen en de rest beleggen. De fiscus heeft hen daardoor volgens de rechter voor een veel te hoog bedrag aangeslagen en moet er opnieuw naar kijken.

Wie profiteren van de uitspraak?

Onder aanvoering van de Bond voor Belastingbetalers doen zo’n 60.000 mensen mee aan een zogeheten massaal-bezwaarprocedure. Zij hebben net als het bewuste echtpaar bezwaar gemaakt tegen belastingaanslagen over 2017 en 2018. Volgens de Bond kunnen zij nu geld terugkrijgen. Maar de Bond denkt dat veel meer mensen kunnen profiteren van de uitspraak. Want, zo redeneert de Bond, de overheid kan er na deze uitspraak eigenlijk niet meer omheen om breder met werkelijke rendementen te gaan rekenen.

Ik heb geen bezwaar gemaakt. Kan ik nog profiteren?

Het ministerie van Financiën kan daar nog geen duidelijkheid over geven. Ook wordt nog bekeken wat de uitspraak betekent voor de belastingjaren na 2018.

Ik heb een leuk bedrag op de bank. Binnenkort moet ik mijn aangifte 2020 invullen. Wat kan ik met deze uitspraak?

Hoogleraar algemeen belastingrecht Koos Boer van de Universiteit Leiden adviseert om bezwaar aan te tekenen tegen de aanslag.

Hoe zal het kabinet reageren?

Het nieuwe kabinet wil de box 3-regeling aanpassen. Volgens het coalitieakkoord wordt vanaf 2025 alleen belasting geheven over het werkelijke inkomen uit vermogen. Boer denkt dat er nu sneller een oplossing moet komen, omdat anders iedereen telkens bezwaar gaat aantekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer