Onverwachts toch weer les op afstand voor middelbare school
Na de basisscholen moeten ook de scholen voor voortgezet onderwijs vervroegd de deuren sluiten. Personeel bereidt zich in veel gevallen weer voor op onderwijs op afstand.
Helemaal onverwachts kwam de boodschap niet. Met berichten over een harde lockdown hing ook sluiting van de scholen voor voortgezet onderwijs in de lucht. Frans van Hartingsveldt, voorzitter van het college van bestuur van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap, zat zaterdagochtend voor negenen al te appen met de directie. ’s Avonds na de persconferentie staken ze de koppen al even bij elkaar, maandagmiddag valt het definitieve besluit over de inrichting van deze laatste schoolweek, na raadpleging van de diverse teams.
Voor de leerlingen van de Fruytier betekent dit waarschijnlijk geen vervroegde vakantie, meldt Van Hartingsveldt. Sowieso mogen examenleerlingen en leerlingen die speciale zorg nodig hebben (cluster 4) gewoon naar school. De voorexamenklassen mogen hun toetsen op school maken.
Alle andere klassen krijgen vanaf dinsdag –in de ochtenden– les op afstand. „We hebben gezien dat het goed is als leerlingen contact houden met elkaar. Met creatieve opdrachten proberen we aan de onderlinge band te werken en hen te boeien.” Mentoren houden deze week een extra oogje in het zeil, door af en toe bij de leerlingen te polsen hoe het met hen gaat.
Tegenvaller
Ook voor Jaap van Dam, voorzitter van het college van bestuur van het Ichthus College in Veenendaal, kwam het besluit van de regering niet als een verrassing. „Je zag het de hele zaterdag al aankomen.” Toch ervaart hij het als een tegenvaller. „De eerste helft van het schooljaar is redelijk normaal verlopen. Nu is er na anderhalf jaar toch weer een sluiting. Dat valt tegen.”
Op het Ichthus College zouden er deze week nog volop lessen plaatsvinden. Daarnaast stonden er een kerstviering en inhaalschoolexamens op de planning. Die laatste gaan gewoon door; voor examenleerlingen geldt een uitzondering. „En we hadden al besloten om de kerstviering digitaal te houden.”
Maandag was een lesvrije dag. Het personeel gebruikte de tijd om zich voor te bereiden op het onderwijs op afstand. Vanaf dinsdag gaat gewoon het rooster weer in zoals dat al ingepland stond, zegt Van Dam. „De afgelopen periode waren er zorgen rond het sociaal-emotionele welzijn van onze leerlingen. We denken dat structuur voor de leerlingen belangrijk is en dat ze er baat bij hebben de lessen te krijgen. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om het rooster vast te houden.”
Die keuze wordt volgens de bestuurder „breed gedragen” door het docententeam. „We hebben inmiddels ervaring met allerlei scenario’s. Deze dag gebruiken de docenten om zich voor te bereiden. Vakgroepen hebben overleg, nieuwe collega’s worden ingewerkt in digitaal onderwijs. Morgen zijn we er klaar voor.”
Scholen moeten noodopvang bieden aan kwetsbare leerlingen. Sommige leerlingen zullen de lessen daarom alsnog op school volgen, geeft Van Dam aan. „Het gaat om een relatief kleine groep. Die zitten in ons leercentrum en kijken daar mee via hun laptop.” Leerlingen die thuis geen laptop hebben, konden maandag bovendien nog op school terecht om er een op te halen.
Ruimhartig
Op vso Eben-Haëzer in Kapelle, een middelbare school voor speciaal onderwijs, werd vorige week al besloten dat de vakantie vervroegd zou worden. Daarin trok de school één lijn met de afdeling speciaal basisonderwijs, die onder hetzelfde dak gevestigd is, meldt schoolleider Dick de Braal. „Maar we zijn ruimhartig in de opvang van leerlingen. We zien alle leerlingen als kwetsbaar. Dat betekent dat er diverse kinderen op school zijn en we ons programma zoveel mogelijk aanhouden zoals we gewend waren.”
Achteraf is De Braal „heel blij” dat dit besluit vorige week al genomen is. De maatschappij die de leerlingen naar school vervoerd, had namelijk aangegeven geen leerlingen uit het voortgezet onderwijs meer te gaan vervoeren. Doordat ouders zich tot donderdag 17.00 uur konden aanmelden voor noodopvang, is het vervoer toch op tijd geregeld.