Het moet mogelijk worden voor ouders om kinderen de achternaam van beide ouders te geven. Het kabinet heeft dinsdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin dat wordt geregeld.
Het kind kan straks de naam van een van de ouders of beide ouders krijgen. Geadopteerde kinderen kunnen naast de naam die ze bij geboorte hebben gekregen ook de naam van (een van) hun adoptieouders aannemen.
Zo wordt het mogelijk om de verbondenheid met beide ouders tot uitdrukking te brengen in de achternaam, aldus ministerie van Justitie en Veiligheid. De zogeheten ”gecombineerde geslachtsnaam” wordt zonder koppelteken geschreven.
De volgorde waarin de achternaam van het kind wordt geschreven, mogen de ouders zelf bepalen. Die keuze geldt alleen voor het eerste kind, staat in het wetsvoorstel. Kinderen die daarna worden geboren, krijgen automatisch dezelfde achternaam. Die regel geldt overigens niet voor adoptiekinderen.
Tien mogelijkheden
Het ministerie noemt een aantal voorbeelden voor de nieuwe namen. Als de ouders De Vries en Willems heten, krijgen ze straks vier opties. Ze kunnen hun kind De Vries of Willems noemen, of De Vries Willems of Willems de Vries. Als iemand met de gecombineerde naam zoals Willems de Vries kinderen krijgt met iemand die óók een gecombineerde naam heeft, zijn voor die kinderen zelfs tien achternamen mogelijk.
Als mensen die naar beide ouders vernoemd worden straks zelf ook een kind krijgen, kunnen hooguit twee namen doorgegeven worden. Dit om te voorkomen dat de namen te lang worden. Dit geldt ook voor geadopteerde kinderen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor mensen die nu al een meervoudige achternaam hebben. Die mag integraal doorgegeven worden.
Verplicht
De mogelijkheid om een gecombineerde geslachtsnaam te geven was een wens van de Tweede Kamer, en niet van minister Dekker. De mogelijkheid komt er alsnog omdat uit onderzoek bleek dat 32 procent van de ouders dat toch zou willen, zo kondigde Dekker in februari al aan.
De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de achternaam van de vader of moeder in het geval van een huwelijk. Bij ongehuwde partners krijgt het kind automatisch de naam van de moeder.