Carbidschieten tot nu toe bijna nergens verboden
Carbidschieten om het oudejaar uit te luiden is tot nu toe nog bijna nergens in Nederland verboden. Er zijn wel oudejaarsclubs die zelf hebben besloten om de traditie dit jaar opnieuw te schrappen vanwege de coronaregels, maar de meeste gemeenten staan het knallen dit jaar onder voorwaarden toe. Vorig jaar werd carbidschieten wel in veel plaatsen verboden om te voorkomen dat zich bij de knalplekken veel mensen zouden verzamelen.
Carbid is geen vuurwerk en valt dus niet onder het ook dit jaar weer geldende vuurwerkverbod. Carbid is een verbinding van koolstof en calcium. Als carbid nat wordt vormt zich een gas. Carbidschieters stoppen een brok carbid in een melkbus, maken het nat, sluiten de bus af en steken het gevormde gas via een klein gaatje in de melkbus aan. Dat geeft een flinke explosie. Carbidschieten is vooral in het noorden en oosten van het land een populaire traditie.
In verschillende gemeenten, zoals Enschede en Hollands Kroon, moeten carbidschieters vooraf melden wat ze van plan zijn. Knallen mag alleen tussen 10.00 en 16.00 uur op oudejaarsdag. Handhavers controleren steekproefsgewijs of de carbidschieters minstens 16 jaar zijn en geen alcohol hebben gedronken.
Zes veiligheidsregio’s in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en een deel van Gelderland waarschuwen vrijdag voor de gevaren van carbidschieten. De regio’s hebben samen met brandwondencentra en GGD’s de campagne BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller) opgezet. Zo moet degene die het carbid afschiet oorbeschermers dragen vanwege gehoorschade door de harde knal. Alleen degelijke melkbussen zijn geschikt. De bussen moeten afgesloten worden met een plastic bal en niet zoals vroeger met een ijzeren deksel, die tientallen meters wegvliegt. „Ga nooit op de bus zitten bij het afsteken”, aldus de veiligheidsregio’s. Ze wijzen er tevens op dat alle coronaregels zoals de onderlinge afstand gewoon blijven gelden.