Een transportbedrijf uit Oldebroek, haar directeur en drie vermeende handlangers staan maandag in de rechtbank in Zwolle terecht in een omvangrijke fraudezaak. Bijna duizend transportdocumenten voor het vervoeren van mest zijn volgens het openbaar ministerie vervalst.
Enkele dagen voor de opening van het omvangrijke bedrijfspand van het transportbedrijf en mesthandel in Oldebroek van de 60-jarige Jan B. vindt op 13 juni 2019 een inval plaats door de politie. Vier personen worden die dag aangehouden en delen van de administratie worden in beslag genomen op verdenking van grootschalige mestfraude.
De mesthandel van Jan B., met honderden boeren als klant, zou mest alleen op papier hebben laten afvoeren. Het openbaar ministerie (OM) zegt zeker veertien vervalste Vervoersbewijzen Dierlijke Meststoffen (ofwel VDM’s) in de administratie te hebben aangetroffen. Met valse facturen zou de fraude zijn afgedekt. Daarnaast zijn bijna duizend vervoersbewijzen vervalst, aldus het OM.
„Dat een aantal bonnen niet volledig is ingevuld, wil niet zeggen dat er fraude is gepleegd”, zegt advocaat Mariska Pekkeriet. Zij staat met kantoorgenoot Anno Huisman de verdachten bij in het grote dossier.
Vervuild water
Naast B. staan twee leidinggevende medewerkers uit Barneveld en Sondel en een melkveehouder terecht. Bij het loonbedrijf van de agrariër uit het Friese Oosterzee zou door het bedrijf van Jan B. vervuild water gestort zijn. Als er al mest alleen op papier afgevoerd zou zijn, dan moet er sprake zijn van criminele winst. „Het openbaar ministerie vordert echter slechts 4.600 euro. En dat op basis van 989 schijnbaar vervalste documenten?”, aldus Pekkeriet.
Een groot deel van het dossier gaat om de zogeheten ‘omgekatte mest’. In plaats van ‘pure mest van vleesvarkens’ zou er in werkelijkheid een veel goedkopere mest verwerkt zijn. Er is niets omgekat, zegt de raadsvrouw, en ook hier is niets mee verdiend.
Interpretatie
Al kort na de inval meldde het bedrijf volledig te zullen meewerken aan het onderzoek. De kwestie draait om „een interpretatie” van de regelgeving, stelde het bedrijf. De in beslag genomen administratie is inmiddels weer terug en de onderneming is al die tijd gewoon open gebleven.
Kort na de inval hielden enkel afnemers korte tijd de boot af, zegt de advocaat, maar inmiddels zijn vrijwel alle klanten weer teruggekeerd. De rechtbank in Zwolle behandelt de zaak maandag en dinsdag.