BinnenlandCorona
Ziekenhuizen kunnen ex-coronapatiënten niet kwijt

Ze hebben geen ziekenhuiszorg meer nodig, maar liggen er nog wel. Tientallen herstelde coronapatiënten houden onnodig lang een bed bezet. Reden? Ook verpleeghuizen en thuiszorg kampen met personeelstekorten.

25 November 2021 14:41
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Maar liefst vijftig ex-coronapatiënten lagen tot vrijdag in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Hun behandeling was afgerond, maar ze konden nergens heen. „Met veel pijn en moeite hebben onze collega’s in de verzorging en de thuiszorg toen opgeschaald”, vertelt woordvoerder Sasj Lamberty. Die vijftig zijn weg, maar het ziekenhuis blijft een stijging in het aantal patiënten zien. „Er zijn nog steeds patiënten die we liefst in revalidatie of thuiszorg zouden willen plaatsen. Maar dat lukt lang niet altijd.”

In meer ziekenhuizen vormt de uitstroom een probleem. Dat terwijl de reguliere zorg al in het gedrang komt. Donderdag werd bekend dat landelijk de kritieke planbare zorg wordt afgeschaald. Het gaat om operaties en behandelingen die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd, zoals chemotherapie of niertransplantaties.

In het Maastricht UMC liggen eveneens patiënten ‘te lang’ in het ziekenhuis, omdat ze niet naar een verpleeghuis kunnen en ook thuiszorg niet mogelijk is. „Ook in de verpleeghuizen is er hoog ziekteverzuim”, zegt woordvoerder Dick Nagelhout. Om hoeveel patiënten het gaat, kan hij niet zeggen. De tijd om dit uit te zoeken ontbreekt.

Huisartsen

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft wel cijfers. Woensdag zou het gaan om negen patiënten die het ziekenhuis kunnen verlaten, naar verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar ook naar revalidatiecentra of ggz-instellingen. „Vanwege onvoldoende capaciteit bij deze organisaties blijven patiënten langer dan medisch gezien nodig is in het ziekenhuis opgenomen”, aldus woordvoerder Yvette van der Windt.

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle heeft eveneens moeite met het uitplaatsen van ex-coronapatiënten. De zorg in de hele keten loopt vast, ziet woordvoerder Gerben Hart. „In thuiszorg en verzorgingshuizen spelen dezelfde problemen als bij ons: ziekteverzuim, uitval van personeel.” Ook vanaf de andere kant wordt het probleem gevoed, ziet Hart. Door de personeelstekorten kunnen huisartsen hun patiënten met corona soms lastig thuiszorg bieden. „Mensen die anders thuiszorg zouden krijgen en niet naar het ziekenhuis hadden gehoeven, komen nu ook bij ons terecht.”

Ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei verloopt het uitplaatsen van patiënten moeizaam, meldt communicatieadviseur Nynke Lokhorst. Daarbij gaat het zowel om ex-Covidpatiënten als om reguliere patiënten. „De thuiszorg lijkt het belangrijkste knelpunt te zijn.”

Het Gelre Ziekenhuis meldde dinsdag op zijn website dat nog 38 patiënten op de locatie Apeldoorn en nog 7 patiënten op de locatie Zutphen op een plek in een verpleeg- of verzorgingshuis of op thuiszorg wachtten. In het Erasmus MC in Rotterdam blijven patiënten ook langer liggen dan nodig zou zijn: volgens woordvoerder Miriam Heijenga ging het woensdag om 25 mensen. „Een arts gaf aan dat dit echt een probleem is. Een oplossing is zo gauw niet voorhanden.”

Actiecentrum

Er zijn ook ziekenhuizen waar het probleem minder speelt, zoals het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Adrz in Zee­land. Een woordvoerder van het IJsselland Ziekenhuis geeft aan dat er vaak een oplossing binnen de keten gevonden wordt. In Zeeland is een centraal actiecentrum verplaatsingen opgestart, dat de uitplaatsing van genezen patiënten coördineert, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer