Diverse sectoren willen meer coronasteun van overheid
Verschillende bedrijfstakken willen dat het kabinet meer coronasteun geeft. Diverse brancheverenigingen stuurden maandag een brandbrief naar Den Haag.
Het gaat om de brancheverenigingen voor beveiligers, contractcateraars en verhuizers. In de brief waarschuwen ze voor financiële problemen in hun sectoren en vragen om al hun omzetverlies vergoed te krijgen. Reiskoepel ANVR wil ook financiële steun als landen buiten Europa vrijwel allemaal een oranje reisadvies houden.
De brancheverenigingen voor beveiligers, cateraars en verhuizers geven aan dat ze door de laatste coronamaatregelen, waardoor bijvoorbeeld veel evenementen niet door kunnen gaan, veel omzetverlies lijden. Tegelijkertijd is er geen steun voor het aanhouden van personeel nu de NOW-regeling is afgeschaft en is de tegemoetkoming voor de vaste lasten beperkt tot 85 procent.
„Als er geen compensatie komt voor de arbeidskosten, moeten wij onze mensen laten gaan en krijgen we ze niet meer terug als het weer beter gaat”, zegt voorzitter Ard van der Steur van De Nederlandse Veiligheidsbranche. Volgens hem heeft dat „grote gevolgen voor het voortbestaan van specifieke sectoren in onze bedrijfstak.”
Ook de ANVR roept op tot meer steun, of het aanpassen van de reisadviezen. Als reizen buiten Europa weer mogelijk wordt, kunnen reisorganisaties namelijk weer ondernemen, stelt de koepel. Zolang dat echter niet kan is steun noodzakelijk. Het kabinet meent volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam dat de steun marktverstorend zou werken nu bedrijven weer hersteld zijn. „Dat herstel geldt wellicht voor veel bedrijven, maar zeker nog niet voor de reissector.” Eerder zeiden ook andere sectoren als de horeca al dat de steun die het kabinet nu biedt onvoldoende is.
Beperkt
Er zijn ook positieve geluiden. Zo heeft de Nederlandse economie de coronacrisis tot nu toe zeer goed weerstaan, stelde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in Nieuwsuur. Ook van de huidige coronagolf zijn niet zeer ingrijpende gevolgen te verwachten, meent hij. Als er strengere maatregelen komen om de golf terug te dringen kan de economie iets harder geraakt worden, maar het is volgens Knot moeilijk te zeggen hoe sterk die reactie zal zijn.
„Onze economie heeft veel flexibiliteit getoond. De eerste lockdown had veel grotere economische effecten dan de tweede”, riep Knot in herinnering. „Blijkbaar hebben bedrijven en huishoudens een manier gevonden om om die lockdown heen te werken.” Knot denkt dat de economische impact van het coronavirus bij elke volgende uitbraak minder hevig zal zijn.
Daarbij speelde de steun vanuit de overheid aan bedrijven ook een grote rol, beseft Knot. Dat er nu ook weer steun komt, is dan ook logisch. „Het is daarbij slim om te kiezen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten en niet voor loonsteun”, vindt de DNB-president. „Met een arbeidsmarkt die zo goed draait als die in Nederland vinden mensen die nu hun baan verliezen vrij snel nieuw werk.”