Economie
Gevolgen coronamaatregelen nog altijd merkbaar voor marktkoopman Erik Blonk

De coronacrisis hakte er flink in bij marktkoopman Erik en zijn vrouw Geri Blonk uit Rijssen van E & G Beenmode. Hun kraam staat op de woensdagmarkt in Staphorst en de zaterdagmarkt in Rijssen.

Gerrit Dannenberg
12 July 2021 21:15
Erik Blonk staat achter zijn kraam op de markt in Staphorst. Zijn panty’s en sokken verkoopt hij ook op de markt in Rijssen. beeld Sjaak Verboom
Erik Blonk staat achter zijn kraam op de markt in Staphorst. Zijn panty’s en sokken verkoopt hij ook op de markt in Rijssen. beeld Sjaak Verboom

Erik Blonk (47) werkte bij een bouwbedrijf dat failliet ging rond de zomer van 2013. „In de vakantie van 2013 vroeg ik de Rijssense marktmeester of er ruimte was voor een kraam met sokken en panty’s. Ik kon onmiddellijk komen. Ik ben in 2013 op woensdag 2 oktober gestart in Staphorst en zaterdag 5 oktober in Rijssen.”

De markten in Staphorst en Rijssen zijn zeer boeiend. „Wat de Rijssenaren en Staphorsters gemeen hebben is dat ze erg trouwe klanten zijn” aldus de Blonken. De keus voor beide kerkelijke plaatsen is bewust gemaakt. „Het zijn goede afzetgebieden voor onze speciaalzaak in beenmode.”

De kooplieden in de non-foodbranche zijn flink getroffen door de coronabeperkingen. „We hebben de gezondheid, hulp en kracht gekregen om door deze tijd te komen,” zegt Blonk. „Maar het was keihard werken. Door de lockdowns mochten we niet op de markten staan. Toch wel zuur als je ziet dat foodkramen en bloemisten dat wél mogen. Verkoop je niets, dan verdien je ook niets.”

Met twee markten kwam hij ook niet in aanmerking voor overheidssteun. „We moesten wel zeven monden vullen. Gelukkig werk ik ook nog bij een bouwbedrijf. We waren blij toen we tijdens de eerste lockdown een aanbod kregen om tijdelijk een winkelpand te gebruiken in Rijssen. Daar konden onze klanten toen terecht.”

Afwachten

„De winkel was een mooie overbrugging, maar ik kies toch liever voor de markt,” zegt Blonk hartgrondig. In de winkel moet je maar afwachten tot er iemand binnenkomt. Op de markt maak je makkelijker contact, je praat ook met voorbijgangers en met je collega’s. Mensen doen er ook meer impulsaankopen. Bij zon of regen, ik heb altijd zin om naar de markt te gaan.”

De gevolgen van de coronacrisis zijn nog altijd merkbaar. „Tijdens de tweede lockdown konden klanten hun bestelling digitaal of telefonisch doorgeven en hun bestelling bij ons aan huis afhalen. Elke week reed ik op woensdag naar Staphorst en omstreken om bestellingen bij de klanten aan huis te bezorgen. Dit werd erg gewaardeerd. Het waren echt heftige weken en dat voor minder omzet,” zegt Blonk.

Minder

„We missen nog steeds een deel. Wat wil je? Er mogen minder mensen naar de kerk en bij bruiloften en begrafenissen zijn veel minder mensen aanwezig. En omdat tegenwoordig veel mensen met de pin betalen, zijn de bankkosten meer dan verdubbeld.” Positief gevolg is dat Blonk binnenkort een webwinkel pantygigant.nl activeert.

Ondanks de tegenslag doen Blonk en zijn vrouw hun werk altijd met veel voldoening. „Aandacht voor elke klant. Panty’s zijn onze corebusiness, maar klanten kunnen bij ons ook terecht voor sokken, kniekousen, maillots, leggings enzovoort. Voor de Staphorster klederdracht hebben wij een ruime keus in de bekende „Staphorster kous.” We geven een eerlijk advies, leveren kwaliteit en verlenen goede service. We zijn dankbaar dat ondanks deze hectische, onzekere tijd, de klanten onze kraam op de markt weer weten te vinden.”

serie Werk & corona

Deel 25 (slot) van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer