Zeven gewonden en zeker twintig arrestaties bij rellen Rotterdam
Bij de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdagavond zijn zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie).
Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van „een orgie van geweld” in het Rotterdamse centrum. Volgens de burgemeester heeft de politie inmiddels „de macht terug” in het hart van de stad, maar blijft die voorlopig in „opperste staat van paraatheid”. Ook de politie zelf meldde rond 01.30 uur dat de situatie in de stad „beheersbaar” is.
Vrijdagavond verzamelden honderden mensen zich op de Coolsingel om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.
Bij de rellen die uitbraken loste de politie schoten en raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. Ook raakte volgens de politie een journalist gewond nadat hij belaagd werd door relschoppers. Voor welk medium het slachtoffer aan het werk was, is niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe hij er aan toe is.
Over de toedracht daarvan kon de driehoek nog niets zeggen. Hetzelfde gold voor de ernst van de verwondingen. Wel is duidelijk dat er ook onder de politie gewonden zijn gevallen.
Steen
„Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken”, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. „De onderste steen gaat bovenkomen.” Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.
De demonstratie op de Coolsingel was niet aangemeld bij de gemeente, lichtte Aboutaleb toe. Acht ME-pelotons uit het hele land, zo’n vierhonderd agenten, werden ingeschakeld toen de boel rond 20.00 uur uit de hand liep. De burgemeester erkende dat de politie de situatie op dat moment niet in de hand had.
De driehoek heeft nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Naast tegenstanders van het coronabeleid zouden er mogelijk ook voetbalhooligans betrokken zijn geweest. Volgens Aboutaleb waren veel aanwezigen uit op onlusten en was er sprake van fors geweld. Agenten werden onder meer met zwaar vuurwerk bekogeld.
De politie zette een waterkanon om de situatie onder controle te krijgen. Vier politiewagens gingen in vlammen op. Brandweerlieden moesten bij het blussen beschermd worden door agenten, aldus Aboutaleb. Ook brommers, prullenbakken en ander straatmeubilair werden in brand gestoken of opgeworpen als barricade.
Tot 04.30 uur geldt er een noodbevel voor het centrum. Dat houdt in dat niemand zich daar mag ophouden. Hetzelfde geldt rondom Rotterdam CS en station Rotterdam Blaak. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd op last van de politie stilgelegd, maar kwam rond 00.15 uur weer op gang. Ook ging het station enige tijd dicht vanwege de rellen.
Afschuw
In de Tweede Kamer werd met woede en afschuw gereageerd op de rellen in Rotterdam. „Criminele relschoppers” hebben de demonstratie gekaapt, twittert PvdA-parlementariër Barbara Kathmann. „Dit moeten we niet langer pikken.”
CDA-Kamerlid Hilde Palland spreekt van „afschuwelijke beelden uit Rotterdam van mensen die zich op alles en iedereen afreageren”. Dat heeft volgens haar niets met demonstreren te maken, maar is het „totaal idioot en onacceptabel”.
VVD’er Ingrid Michon noemt de relschoppers een „stelletje mafkezen”. Wat zij doen is volgens haar geen demonstreren, „maar kansloos slopen van eigendommen van de politie of hardwerkende ondernemers”.
Ook onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan is verbijsterd. „Wat zijn dit voor een mafklappers? Onze hulpverleners en zorgprofessionals hebben het al zwaar genoeg. Wees een beetje solidair en zorg voor elkaar.”
Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus wil nog niet reageren. Eerst is de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) aan zet, laat een woordvoerder weten. De bewindsman heeft wel contact gehad met burgemeester Ahmed Aboutaleb, en meerdere keren met korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie. Van Essen noemde de situatie op Twitter „surreëel” en „keiharde realiteit” voor de politiemensen ter plaatse. „Hun veiligheid is nu prioriteit. Dit is geen demonstreren, maar molesteren.”