Korpschef: niet normaal dat politie de volle laag krijgt
Korpschef Henk van Essen maakt zich grote zorgen over agressie tegen politiemensen. Volgens de politiechef verhardt de samenleving snel en wordt die ook steeds intoleranter. „Ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de overheid”, zegt hij in een interview met De Telegraaf.
„De radicale onderstromen worden groter en uiten zich heftiger. Ook het in maatschappelijke en zelfs politieke debat”, aldus Van Essen. De politiechef stelt dat men steeds makkelijker bedreigingen uit, zowel fysiek als online. Volgens hem is tijdens de coronapandemie een klimaat ontstaan waarbij de drempel voor het plegen van geweld lager is geworden. „Niet alleen politiemensen worden hiermee geconfronteerd, maar ook politici, wetenschappers en journalisten”, aldus Van Essen. „Met geweld los je het coronaprobleem niet op. Wij faciliteren nota bene de demonstraties, maar de collega’s krijgen wel de volle laag.”
Volgens de korpschef komt het voor dat videobeelden van agenten online rondgaan, met daarbij vragen over hun woonplaats of familieleden. Van Essen noemt dat „absurd” en stelt dat in die gevallen een „nieuwe grens overschreden” wordt. „En daar treden we tegen op. Ik vind dat we dit in het maatschappelijk debat moeten blijven adresseren. De zwijgende meerderheid van de samenleving zou zich hier wat mij betreft nadrukkelijker tegen uit mogen spreken. Dat we met elkaar zeggen: dit is niet normaal, tot hier en niet verder.”
Vrijdagavond vonden er in Rotterdam rellen plaats, nadat mensen zich in het centrum hadden verzameld voor een protest tegen het coronabeleid. De situatie liep uit de hand en de Rotterdamse politie moest hulp inroepen van andere korpsen. Er is, vanwege een dreigende situatie, gericht geschoten door agenten, stelt de politie. Zeven mensen zijn gewond geraakt, ook agenten liepen verwondingen op. Van Essen noemde de situatie op Twitter „surreëel” en „keiharde realiteit” voor de politiemensen ter plaatse. „Hun veiligheid is nu prioriteit. Dit is geen demonstreren, maar molesteren.”
Op het intranet van de politie zegt Van Essen: „Collega’s worden vaak gezien als ‘het eerste gezicht van het overheidsbeleid’. Ik heb er ontzettend veel waardering en respect voor dat zij er staan, weekend na weekend, om het grondrecht van demonstreren mogelijk te maken. Dat zij daarbij worden aangesproken als landverrader of NSB’er, beledigd of zelfs bekogeld worden, vraagt veel van hun incasseringsvermogen. De politie die wij zijn - en willen blijven - staat onder druk.”