Merkel gaat niet wat lezen en slapen
Angela Merkel was afgelopen woensdag precies 16 jaar bondskanselier van Duitsland. Ze wordt de langstzittende kanselier als er op 18 december nog geen nieuwe regering is. Dan haalt zij Helmut Kohl in. Waarschijnlijk gaat zij dat record niet breken, want de SPD, de FDP en de Groenen willen in de week van 5 december aantreden.
Een ander record wist Merkel dinsdag overigens wél te breken. Als ze straks geen bondskanselier meer is krijgt ze –op eigen verzoek– bij de Bondsdag een kantoor met negen man personeel, waaronder twee chauffeurs. Haar voorganger Gerhard Schröder kreeg zeven medewerkers tot zijn beschikking. Merkel nu dus twee meer.
Dat is bijzonder, want in 2019 besloot de begrotingscommissie van de Bondsdag dat een bondskanselier na zijn of haar ambtsperiode hooguit vijf medewerkers zou krijgen. „Negen man krijgt ze vanwege haar jarenlange inzet voor het land. Die zijn ook nodig ter ondersteuning van haar blijvende ambtsverplichtingen”, aldus een woordvoerder van de begrotingscommissie.
Die medewerkers gaan de Duitse belastingbetaler jaarlijks meer dan 554.000 euro kosten. Het Duitse magazine Business Insider meldde overigens dat Merkel een kantoor op een prominente plek bij de Bondsdag krijgt: aan de Unter den Linden en direct naast de Brandenburger Tor. Het is de kantoorruimte van haar voorganger Helmut Kohl.
Dat een oud-bondskanselier een kantoor met een aantal medewerkers krijgt, is gebruikelijk in Duitsland. Maar negen man?! De kritiek was niet van de lucht in Duitsland toen dit dinsdagavond allemaal bekend werd. De Linke-politica Gesine Lötzsch spotte op Twitter: „Bescheidenheid ziet er anders uit.” „De overdadige bezetting van haar toekomstige kantoor wekt de indruk dat zij een schaduwkabinet wil vormen”, zei Lötzsch tegen Spiegel online.
De vrouw heeft een punt. Toen Merkel in september campagne voerde voor haar partijgenoot Armin Laschet werd haar gevraagd wat ze straks zou gaan doen als ze geen bondskanselier meer zou zijn. Haar antwoord luidde: „Eerst even niks, gewoon pauze en nadenken over wat me eigenlijk interesseert.” En ze vervolgde: „En dan zal ik misschien proberen wat te lezen, dan zullen mijn ogen dichtvallen, omdat ik moe ben, dan zal ik een beetje slapen en dan zien we wel.”
Zoals het er nu naar uitziet gaat ze niet even slapen. Heeft ze iedereen een rad voor ogen gedraaid? Het magazine Tichys Einblick schreef dat Merkels publieke bescheidenheid altijd een wezenlijk deel van haar politiek vormde. Schröder ging het om het geld, nu blijkt het gaat Merkel puur om de macht.
Het magazine voert aan dat er eerder machthebbers waren die formeel aftraden en vervolgens achter de schermen de lakens uitdeelden. Het magazine noemt als voorbeeld de Chinese leider Deng Xiaoping en stelt: „Voor de werkelijke meesters van de macht is het zelfs bijna aangenamer niet meer voortdurend onder de aandacht van de media te liggen en verantwoording te moeten afleggen aan het parlement.”
De conclusie van Tichy Einblick: Duitsland en de CDU zijn nog niet van Merkel af. Dat kan zomaar kloppen.