Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod met jaarwisseling
Burgemeesters en gemeenten willen voor komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Het Veiligheidsberaad pleit daarvoor in een brief die donderdagavond is verzonden aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus.
Vorig oud en nieuw gold er zo’n algeheel verbod vanwege de coronacrisis. Daarvoor werd gekozen om te voorkomen dat er extra druk op de zorg zou ontstaan door vuurwerkincidenten, naast de hoge druk door de pandemie. Volgens de burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de huidige druk op de zorg en het personeel ook dit jaar reden voor een landelijk vuurwerkverbod.
Daarnaast moet vanwege het oplopende aantal besmettingen volgens de burgemeesters en de VNG het aantal contacten tussen mensen beperkt worden. De jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk zorgen juist voor het tegenovergestelde gedrag. Een eenmalig vuurwerkverbod kan bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van de zorg, laten de burgemeesters en de VNG aan Grapperhaus weten.
Geen landelijk verbod
Eerder donderdag werd bekend dat het demissionaire kabinet ernaar neigt dit jaar geen landelijk verbod tijdens de jaarwisseling af te kondigen.
Niet alleen het Veiligheidsberaad, met daarin een afvaardiging van Nederlandse burgemeesters, ook verpleegkundigen zeiden eerder niet blij te zijn met dat voornemen. Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 meldde dat het personeel niet zit te wachten op onnodige extra slachtoffers door vuurwerk.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie hoopt dat er toch een vuurwerkverbod komt. De traumachirurgen wijzen erop dat de afgelopen jaren gemiddeld 400 mensen spoedeisende hulp (SEH) nodig hadden en zo’n 800 mensen de huisartsenpost bezochten met vuurwerkletsel. Het vuurwerkverbod van vorig jaar voorkwam 70 procent van de SEH-bezoeken tijdens de jaarwisseling.
Vanuit de vuurwerkbranche klonk echter een „zucht van verlichting”. Volgens Leo Groeneveld, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), heeft het afsteken van vuurwerk nauwelijks effect op de bezetting in ziekenhuizen. De vereniging stelt dat 10 miljoen Nederlanders waarde hechten aan het afsteken van siervuurwerk. „Met dit besluit voorkomt het kabinet hopelijk ook dat mensen illegaal vuurwerk aanschaffen.”
Het kabinet neemt vrijdag in de ministerraad een definitief besluit over het vuurwerkverbod.