De Nederlandse overheid overweegt een 2G-toegangssysteem in te zetten voor in de horeca en bij grote evenementen. Waar kiezen andere Europese landen voor? Een overzicht van tien staten.
Duitsland: Hoewel een coronapas bijna overal verplicht is, verschillen de exacte regels per deelstaat. Zo hanteert Beieren een strikte 2G-regeling. Alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen hebben daar toegang tot onder meer hotels, theaters, musea en zwembaden. Voor een bezoek aan de kapper of een ander contactberoep is een negatieve testuitslag ook toegestaan. Noordrijn-Westfalen, waar vooralsnog negatief getesten ook konden deelnemen aan het openbare leven, voert vanaf volgende week een 2G-regeling in. Het aantal besmettingen loopt hard op, met zo’n 280 per 100.000 inwoners in week 44 (1 tot 8 november).
België: Het coronatoegangsbewijs verschaft toegang tot evenementen, discotheken, fitnesscentra, cafés en restaurants. Hier geldt een 3G-systeem: ook een negatieve PCR- of sneltest is geldig. Ook België heeft te maken met een opleving van het virus. In week 44 waren er zo’n 600 besmettingen per 100.000 inwoners.
Luxemburg: Hier geldt een 3G-systeem voor toegang tot onder meer restaurants, musea en attracties. Een PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur volstaat. In week 44 waren er zo’n 350 besmettingen per 100.000 inwoners.
Frankrijk: Voor bezoek aan restaurants, cafés, nachtclubs of musea en bij reizen met het openbaar vervoer bij langere afstanden is een negatieve test of een vaccinatie- of herstelbewijs nodig; een 3G-systeem dus. Een 2G-beleid lijkt voorlopig niet aan de orde. In week 44 waren er zo’n 140 besmettingen per 100.000 inwoners.
Oostenrijk: Hier geldt een 2G-beleid. Alleen wie is gevaccineerd of genezen krijgt toegang tot een café, restaurant of de kapper. Op dit moment mogen ongevaccineerden zelfs niet zonder geldige reden de deur uit. In week 44 waren er zo’n 700 besmettingen per 100.000 inwoners.
Zwitserland: Hier geldt een 3G-beleid voor toegang tot onder meer restaurants, musea en attracties. Winkels en accommodaties zijn wel zonder pas toegankelijk. In week 44 waren er zo’n 250 besmettingen per 100.000 inwoners.
Italië: Hier geldt een 3G-beleid. De groene pas verschaft toegang tot restaurants, cafés, skiliften en musea. Sinds 15 oktober is het toegangsbewijs ook verplicht op de werkvloer. Werknemers staan voor de keuze: of een prik halen of zich elke 48 uur laten testen voor zo’n 15 euro per keer. In week 44 waren er zo’n 100 besmettingen per 100.000 inwoners.
Portugal: Winkels, restaurants en accommodaties zijn zonder coronapas toegankelijk, net als musea en theaters. Voor grootschalige evenementen, nachtclubs en discotheken is wel een vaccinatie- of herstelbewijs of een negatieve test noodzakelijk. In week 44 waren er zo’n 100 besmettingen per 100.000 inwoners.
Spanje: Winkels, restaurants, nachtclubs en musea zijn zonder coronapas toegankelijk. Met daarbij de kanttekening dat het beleid kan verschillen per regio. In week 44 waren er zo’n 50 besmettingen per 100.000 inwoners.
Verenigd Koninkrijk: De coronapas is voorlopig niet aan de orde in Engeland en Noord-Ierland. In Schotland is een bewijs van vaccinatie nodig voor toegang tot grote evenementen en nachtclubs. Wie in Wales naar een concert, theater of bioscoop wil, moet met een coronapas aan kunnen tonen dat hij of zij is gevaccineerd of negatief is getest. In het Verenigd Koninkrijk kwamen de afgelopen week zo’n 400 besmettingen per 100.000 inwoners aan het licht, en dit cijfer is stabiel.