Mondkapjes in de supermarkt? Coronapas in de sportschool? Meer thuiswerken? Nederlanders horen dinsdagavond officieel welke nieuwe coronamaatregelen gaan gelden. Ook buitenlandse overheden buigen zich over de huidige coronaregels, om deze aan te scherpen of juist te versoepelen.
Wereldwijd wordt continue de vraag gesteld of de geldende maatregelen om het aantal coronabesmettingen te beperken te soepel of te streng zijn. Verschillende landen hebben vanwege het toenemende aantal infecties in de achterliggende dagen en weken nieuwe lockdowns, avondklokken of inreisbeperkingen afgekondigd. In andere gebieden wordt nog even de status quo behouden. Zeven landen extra uitgelicht.
België
In het buurland van Nederland stijgt het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames eveneens. De Belgische overheid besloot daarom precies een week geleden om in actie te komen, omdat de zorgwekkende situatie „voorzichtigheid en waakzaamheid” vereist.
Een pakket aan nieuwe coronamaatregelen ging afgelopen vrijdag in. Iedereen wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken. Het tonen van een coronapas is nodig in alle horeca en sportscholen. De mondmaskerplicht is weer verder uitgebreid. Het dragen van een mondkapje is nu ook verplicht in winkels, publieke ruimtes en erediensten. De verplichting vervalt op plekken waar alleen met coronapas toegang mogelijk is.
Nederlanders die naar België reizen hoeven niet in quarantaine als ze in bezit zijn van een coronapas. Voor een bezoek van minder dan twee dagen is geen coronatest nodig. Qua aantal gevaccineerden in percentages gaan Nederland en België redelijk gelijk op: in beide landen heeft zo’n 87 procent van de bevolking minstens één prik gehad, blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).Duitsland
Het aantal coronabesmettingen neemt ook in Duitsland sinds begin oktober toe. De vertrekkende Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zondag weten dat ze zich zorgen maakt over de stijgende trend. Ze richtte zich in het bijzonder op niet-gevaccineerden door te verklaren dat het haar „erg verdrietig” maakt dat „bijvoorbeeld 3 miljoen Duitsers boven de 60 jaar nog steeds niet zijn gevaccineerd.”
Merkel is van mening dat er snel nieuwe maatregelen moeten komen om het aantal besmettingen terug te dringen. Wachten tot na de kabinetsformatie is volgens haar niet verstandig. De mogelijke opvolger van de bondskanselier, Olaf Scholz, heeft eerder aangegeven geen voorstander te zijn van strenge coronaregels in het land waar de vaccinatiegraad relatief hoog is. Bijna 83 procent van de Duitsers heeft minstens één coronavaccin gehad.
In Duitsland geldt de anderhalvemeterregel en is het verplicht een medisch mondkapje te dragen in onder meer winkels en het openbaar vervoer. Voor toegang tot bepaalde locaties moeten mensen zijn gevaccineerd of genezen, de 2G-regel. Er gelden ook 3G-regels voor toegang: gevaccineerd, genezen of getest.
Italië
Italië heeft in oktober als eerste EU-land besloten de coronapas te verplichten in de werkomgeving. Deze maatregel is niet het gevolg van een zorgelijk hoog aantal coronagevallen, maar is bedoeld om burgers te motiveren zich te laten inenten. De Italiaanse premier Mario Draghi wil graag de vaccinatiegraad boven de 90 procent krijgen. Bijna 88 procent van de Italianen heeft op dit moment minstens één prik gehad. Naast het tonen van de coronapas is ook een mondkapje dragen en afstand houden verplicht.
Andere Zuid-Europese landen zien eveneens nog geen zorgwekkende stijgende lijn van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Er wordt onder andere naar de relatief hoge vaccinatiegraad in Frankrijk (bijna 89,6 procent heeft één prik gehad), Spanje (91 procent) en Portugal (98,7 procent) gewezen als verklaring daarvoor.
Roemenië
In Roemenië geldt vanwege een hoog aantal coronagevallen sinds vorige week maandag weer een avondklok. Daarnaast zijn regels als het verplicht tonen van de coronapas voor toegang en het dragen van mondkapjes ingevoerd. Scholen zijn opnieuw gesloten en bijeenkomsten voor bijvoorbeeld bruiloften zijn verboden.
De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken, Raed Arafat, stelde dat de golf besmettingen en de druk op de zorg mede is veroorzaakt door de relatief lage vaccinatiegraad in het land. „We bevinden ons in deze situatie terwijl we een vaccin hebben, omdat de meesten van ons weigerden zich te laten inenten. Deze situatie had voorkomen kunnen worden.” In Roemenië heeft zo’n 40 procent van de burgers één prik gehad; het Europees gemiddelde ligt op 80,3 procent.
Roemenië is niet het enige Oost-Europese land waar de vaccinatiegraad relatief laag is en het aantal coronagevallen toeneemt. Zo’n 64 procent van de Polen, 54 procent van de Slowaken en 27 procent van de Bulgaren is deels ingeënt. Bulgarije is binnen de Europese Unie het land met het laagste percentage gevaccineerde burgers.
Verenigde Staten
In de Verenigde Staten steeg het aantal coronabesmettingen in juli en augustus, maar daalt weer sinds halverwege september. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verschillen per Amerikaanse staat. Wel is het op nationaal niveau verplicht voor medewerkers van de overheid om zich te laten inenten. Die maatregel kondigde president Joe Biden begin september af.
Nederlanders kunnen vanaf volgende week maandag weer naar de Verenigde Staten reizen, maar alleen als ze volledig tegen Covid-19 zijn gevaccineerd en daarnaast een negatieve test kunnen tonen.
Canada
Net als in de Verenigde Staten was er in juli en augustus in Canada een golf aan coronabesmettingen en weer een afname vanaf half september. Er wordt in het land vooral ingezet op het motiveren van burgers om zich te laten vaccineren. Zo verklaarde de Canadese premier Justin Trudeau begin oktober dat een lockdown voor iedereen moet worden voorkomen door op verschillende locaties een vaccinatieplicht in te voeren, bijvoorbeeld in treinen.
Nederlanders kunnen sinds afgelopen zaterdag alleen naar Canada reizen als ze volledig zijn gevaccineerd. Wel is er nog tot eind november een overgangsperiode en zijn er uitzonderingen voor „zeer goed gedocumenteerde medische of religieuze redenen.”
Israël
Reizen naar Israël kan sinds maandag weer. Dit is echter alleen mogelijk voor mensen die in de afgelopen zes maanden zijn gevaccineerd. Er moet wel rekening worden gehouden met verschillende coronamaatregelen in het land, zoals het houden van 2 meter afstand en het dragen van een mondkapje in binnenlocaties.
In Israël zijn er op dit moment relatief weinig coronabesmettingen. Dit was in juli, augustus en begin september anders; toen nam het aantal coronagevallen tot recordhoogte toe.