Onderwijspersoneel in Nieuw-Zeeland dat zich niet laat vaccineren tegen corona, dreigt op straat te komen staan. „Docenten staan huilend aan mijn bureau.”
Zonder vaccinatiebewijs mogen docenten vanaf komende dinsdag geen fysiek onderwijs meer geven, heeft de Nieuw-Zeelandse overheid eind oktober bepaald in een noodwet ter bestrijding van corona.
Het besluit zorgt voor veel stress op school, zegt Peter Bertram, directeur van de Ponatahi Christian School in Carterton, vrijdagochtend per telefoon. „Ik heb een paar docenten huilend aan mijn bureau gehad. Zij kunnen hun baan verliezen of zelfs hun huis, als ze er geen goedbetaald werk voor terug krijgen.”
Afstandsonderwijs via beeldbellen is een tijdelijke oplossing. „Dat kunnen we hen drie maanden laten doen. Maar op de lange termijn staat hun carrière op de tocht.”
Docenten dinsdag toch fysiek naar school laten komen, is geen optie. „Dan breek ik de wet en kom ik zelf serieus in de problemen.”
Rechtszaak
Een aantal docenten heeft een rechtszaak aangespannen, in de hoop dat de verordening in de coronanoodwet ongrondwettelijk wordt verklaard. Binnenkort buigt de rechter zich over de kwestie. Bertram verwacht niet dat de docenten in het gelijk worden gesteld. „De noodwet is heel krachtig. Die kan andere wetten opzijzetten.” Ook in eerdere, vergelijkbare zaken concludeerde de rechter dat de overheid wettig handelde.
Opstandig richting de overheid is de Nieuw-Zeelandse schooldirecteur niet. „Als christenen dienen we het vijfde gebod te onderhouden. De overheid heeft de plicht van God om haar onderdanen te beschermen. Het is niet aan ons om te bepalen of de overheid daarin te ver gaat. Maar voor sommige docenten is het besluit wel heel, heel moeilijk.”
Bertram verwacht dat een aantal docenten zal zwichten voor de hoge druk op ongevaccineerden en alsnog een prik zal halen. „Sommigen ook niet. Die verliezen nog liever hun baan. Onder hen bevinden zich een aantal geweldige docenten, die echt van hun werk en van hun leerlingen houden. Het zal heel moeilijk worden om hen te vervangen.” De school zal niet gesloten hoeven te worden. „We hebben voldoende gevaccineerd personeel om door te kunnen blijven gaan.” De Ponatahi Christian School, de enige reformatorische school van Nieuw-Zeeland, telt 135 leerlingen, zestien docenten en tien ondersteunend personeel.
Proefkonijnen
De bezwaren tegen vaccinatie onder het schoolpersoneel zijn divers, weet Bertram. „Sommigen zeggen dat de vaccins niet goed zijn onderzocht, dat het een nieuwe techniek is en dat ze geen proefkonijnen willen zijn. Ook trekken ze de betrouwbaarheid van de coronacijfers wereldwijd in twijfel. Daarnaast wantrouwen ze de media, die provaccinatie zou zijn en alle nare gevolgen van de vaccins onder het tapijt zou vegen.”
Autogordel
Ook geloofsbezwaren komen voor onder het personeel. „Sommigen zeggen dat vaccinatie strijdig is met het geloof in God. Ik ben het daar niet mee eens. In de auto doen we ook een gordel om. Dat doen we niet alleen omdat de overheid ons dat verplicht, maar ook omdat dat helpt bij een ongeluk. Een autogordel biedt geen garantie; ik moet nog steeds voorzichtig rijden en God om bescherming vragen. Voor vaccinatie geldt mijns inziens precies hetzelfde. Overigens bazuin ik mijn persoonlijke visie niet overal rond, want ik wil er voor iedereen zijn en respecteer ieders keuze.”
Paradoxaal genoeg is er volgens het Nieuw-Zeelandse coronadashboard tot nu toe nog geen enkele coronabesmetting geconstateerd in de regio Wairarapa, waartoe Carterton behoort. Maar dat blijft niet zo, is de stellige overtuiging van Bertram. „De komst van het virus is slechts een kwestie van tijd. De eerste besmetting kan aanstaande week zijn, volgende maand of pas over een jaar. Maar het zal komen.”