Denen komen terug op intrekking coronapas
Twee maanden na het schrappen van alle coronabeperkingen komt Denemarken terug op dat besluit. De coronapas die moet aantonen of iemand is gevaccineerd, is hersteld of negatief is getest doet opnieuw zijn intrede na een flinke stijging van het aantal besmettingen.
Premier Mette Frederiksen zei de aanbevelingen van experts om het virus opnieuw te beschouwen als „sociaal bedreigend” en de pas weer in te voeren, over te nemen. Zo’n bewijs is nodig om naar een café of restaurant te gaan.
Het aantal dagelijkse coronabesmettingen ligt boven de 2000, terwijl dat medio september was teruggelopen tot 200. Dat was samen met de hoge vaccinatiegraad reden voor de Deense regering het coronavirus niet langer als een groot gevaar te zien voor het functioneren van de samenleving.
Schorsing
De Amerikaanse regering heeft ondertussen de gang naar een federale rechtbank gemaakt om een recente schorsing van de vaccinatieplicht bij grote bedrijven terug te draaien.
Via het agentschap voor arbeidsomstandigheden OSHA had de regering vorige week een regel opgelegd aan bedrijven met meer dan 100 werknemers. Daarmee worden zij verplicht ervoor te zorgen dat hun personeel vanaf 4 januari gevaccineerd zou zijn tegen Covid-19 of dat medewerkers die dat niet wilden zich regelmatig zouden laten testen.
Een groep bedrijven maakte bezwaar tegen de regel bij een federale rechtbank in New Orleans. Die oordeelde dat de regel „ernstige grondwettelijke problemen” met zich meebracht en schorste de regel per direct. Volgens de Biden-regering moet een rechter dat alleen doen als er een noodzakelijke reden voor is, en die zou hier niet gelden.
In Nieuw-Zeeland kwamen dinsdag duizenden demonstranten bijeen rond het parlementsgebouw van Nieuw-Zeeland om te protesteren tegen een recent ingevoerde vaccinatieplicht en andere coronamaatregelen. Autoriteiten blokkeerden uit veiligheidsoverwegingen de meeste ingangen van het gebouw, al verliep het protest rustig. Van de bevolking is zo’n 80 procent gevaccineerd.