Buitenland
Polen vreest massale doorbraak van vluchtelingen uit Belarus

Polen vreest een ongekend massale doorbraak van vluchtelingen uit Belarus aan zijn grenzen. Het gaat om Syriërs, Irakezen, Afghanen, Afrikanen en anderen die door het regime in Belarus worden binnengehaald met als enige doel ze zo snel mogelijk richting het westen te sturen. De Belarussische dictator Loekasjenko hoopt daarmee buurlanden als Polen en Litouwen maar ook Duitsland aan het wankelen te brengen. Hij wil zo wraak nemen voor Europese sancties tegen zijn bewind.

ANP
beeld AFP, Leonid Shcheglov
beeld AFP, Leonid Shcheglov

Volgens de Poolse regering zijn er inmiddels 3000 tot 4000 vluchtelingen aan de grens. Zij zouden steeds agressiever worden en gecoördineerd proberen het land binnen te komen. Warschau houdt rekening met duizenden migranten meer. Een grensovergang met Belarus voor wegverkeer wordt dinsdagochtend om 7 uur afgesloten om een toestroom te voorkomen.

Op sociale media zijn beelden te zien van honderden migranten die samendrommen aan grensversperringen. Een menigte probeerde door een afscheiding met prikkeldraad te breken, maar kon door de inzet van traangas worden tegengehouden. Verder waren grote groepen migranten nog op weg naar de grens, zoals over de snelweg bij de grensplaats Brest en in de bossen daar. Pal langs de grens bouwden de vluchtelingen tentenkampen.

Het Poolse ministerie van Defensie verwijt de machthebbers in Minsk een nieuwe escalatie van de crisis, die al maanden duurt. Aan de 400 kilometer lange grens met Belarus, een buitengrens van de Europese Unie, gold al een noodtoestand. Het aantal grenssoldaten is vergroot tot 12.000. Onafhankelijke media worden er niet meer toegelaten.

Een deel van de migranten die naar Belarus worden gevlogen, komt via Moskou. Loekasjenko krijgt volle rugdekking van de Russische president Poetin bij zijn poging westerse landen te destabiliseren, melden waarnemers.

Ondertussen roept Brussel de EU-lidstaten op nieuwe strafmaatregelen tegen Minsk goed te keuren. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vindt dat de Belarussische autoriteiten migranten op een wrange manier als instrument gebruiken. Ze „moeten begrijpen dat het op deze manier onder druk zetten van de Europese Unie hen niet zal helpen hun doel te bereiken.” Brussel bekijkt of het de betrokken luchtvaartmaatschappijen sancties kan opleggen, bijvoorbeeld door ze op een zwarte lijst te zetten.

NAVO

De „escalatie” aan de grens tussen Polen en Belarus baart de NAVO zorgen. Dat Belarus migranten binnenhaalt om vervolgens te proberen hen naar NAVO-landen door te sluizen is „onaanvaardbaar”, zegt het bondgenootschap.

Het regime van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko sluist al maanden migranten uit Irak, Syrië en andere landen door naar de grens met NAVO-leden Polen, Litouwen en Letland. Loekasjenko zou deze landen met hen willen opzadelen uit woede over sancties die de EU en westerse bondgenoten hem en zijn trawanten hebben opgelegd.

Loekasjenko’s bewind gebruikt de migranten voor een zogenoemde hybride strijd, met niet-militaire middelen, constateren NAVO-functionarissen. Litouwen, Letland en Polen komen daardoor onder druk, stellen ze vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer