Alsof Brussel al niet genoeg aan zijn hoofd heeft met Polen melden zich aan de Poolse grens met Wit-Rusland ook nog eens migranten. De achtergrond van het gebeuren is de vluchtelingenstrijd met Wit-Rusland. Polen, Letland en Litouwen beklagen zich sinds enkele maanden over migranten die vanuit Wit-Rusland aan hun grenzen verschijnen.
De Europese Unie gaat uit van een vergeldingsactie van de Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko voor de sancties die Brussel heeft ingesteld. De EU-strafmaatregelen volgden nadat Loekasjenko vorig jaar via vermeende stembusfraude de overwinning naar zich toe trok en vervolgens de protesten van de oppositie bloedig neersloeg.
Als reactie op de Europese sancties laat Loekasjenko sindsdien mannen, vrouwen en kinderen ongehinderd uit onder andere Afghanistan, Irak en Jemen komen of haalt ze zelfs. Vervolgens worden ze geleid naar het grensgebied, waar ze asiel denken aan te kunnen vragen. Aanvankelijk werden met name Letland en Litouwen overspoeld, maar de laatste weken trekken de migranten vooral naar Polen.
In feite gebruikt de Wit-Russische dictator deze vluchtelingen om Europa het mes op de keel te zetten. Brussel spreekt over „door de staat aangestuurde mensensmokkel, waarmee hij mensen degradeert tot instrumenten.”
Mensenrechtenorganisaties slaan alarm, niet zozeer over de meedogenloze dictator, maar meer over het optreden van met name Polen. Poolse grenswachters zouden de migranten terugsturen. Daarmee zou Polen handelen tegen het EU- en volkenrecht.
Omdat Wit-Rusland de migranten niet terug wil nemen, worden ze in het uitgestrekte grensgebied met zijn bossen en moerassen zonder eten en drinken aan hun lot overgelaten. Er zouden al migranten door ”pushback”, terugduwen, om het leven zijn gekomen.
Omdat Polen de noodtoestand in de grensgebied heeft afgekondigd, zijn journalisten er niet welkom om na te gaan wat er precies gebeurt. Warschau houdt ook EU-waarnemers op afstand. Ylva Johansson, de Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, zei deze week dat „de EU-lidstaten het recht en de plicht hebben hun grenzen te beschermen. Tegelijk moeten migranten aan de grens een verzoek tot asiel kunnen indienen.”
Daar wil Polen niet aan. Een aantal EU-lidstaten staat achter Polen en stelt dat het terugduwen van vluchtelingen onder bepaalde omstandigheden moet kunnen.
Met een groeiend aantal migranten in het vooruitzicht staat Europa voor een enorm dilemma. Eén ding is zeker: de oorzaak van het probleem is Loekasjenko. De EU moet daarom deze gewetenloze dictator nog harder aanpakken. Dan zijn er nog de migranten: mag de EU die aan haar grenzen van honger en dorst laten sterven? Want dat staat er met de winter voor de deur te gebeuren.