Activiteiten in de Week van het Leven
De Week van het Leven (6 tot en met 13 november) vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Doel: aandacht vragen voor de positie van ongeboren kinderen én voor betere hulp aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn.
Op zaterdag 6 november start een campagne op radio en televisie met de slogan ”Bekijk het eens van de andere kant”. Maar er staan nog meer activiteiten op stapel in de Week van het Leven. Een overzicht.
Vijfdaagse podcastserie
De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) start maandag 8 november met een vijfdaagse podcastserie. Het doel ervan is jong en oud te laten nadenken over de waarde van het leven. BijbelsOpvoeden heeft bij de podcasts vijf Bijbelstudies gemaakt met gespreksvragen. De podcasts zijn in de Week van het Leven te vinden op de website van de RMU of via Spotify. De Bijbelstudies voor gezinnen met verwerkingsmateriaal voor peuters, schoolkinderen, jongeren en volwassenen staan op de website van BijbelsOpvoeden.
Virtuele bijeenkomst
Stichting Samen voor het Leven organiseert op dindagavond 9 november een virtuele bijeenkomst met als thema ”Leve(n) het Wonder!”. In deze interactieve bijeenkomst, die begint om wordt aan de hand van verschillende videofragmenten van Canadeese pro-life spreekster Stephanie Gray Connors aandacht besteed aan eerlijke en liefdevolle communicatie rond de waardigheid van het leven. De avond begint om 20.00 uur; aanmelden kan via bit.ly/bijeenkomst-wvhl.
Prijsuitreiking schrijfwedstrijd
Op donderdag 11 november vindt de prijsuitreiking plaats van de schrijfwedstrijd die is georganiseerd door PuntUit, de RMU en SGP-jongeren. Het verhaal dat moet gaan over de waarde van het leven, mag geschreven zijn, maar mag ook op muziek staan of gesproken zijn. In de jury zitten PuntUit-redacteur Arien van Ginkel, SGP-jongere Henk-Jan Mekelenkamp en RMU-communicatiedeskundige Anne Grisnich.
Mars voor het Leven
Op zaterdag 13 november vindt de Mars voor het Leven plaats, georganiseerd door stichting Schreeuw om Leven. Net als vorig jaar zal het dit jaar opnieuw geen grootschalig evenement zijn in verband met de coronacrisis. Wel kunnen er dit jaar meer mensen bij aanwezig zijn: 500 tegenover 50 vorig jaar.
Sprekers zijn dit jaar onder meer Arthur Alderliesten (directeur Schreeuw om Leven), Kees van der Staaij (Kamerlid SGP), Mirjam Bikker (Kamerlid ChristenUnie) en Diederik van Dijk (directeur NPV zorg voor leven). Vanuit Den Haag wordt een interactieve livestream rond de Mars voor het Leven uitgezonden via de website en de socialemediakanalen van Schreeuw om Leven. De uitzending start om 13.00 uur en duurt 2,5 uur.
Stemmen op hulpinitiatief
Door het hele land zijn er initiatieven die jonge (aanstaande) moeders in een kwetsbare situatie ondersteunen. In aanloop naar de Week van Leven konden deze hulpinitiatieven worden aangemeld bij het Plaform Zorg voor Leven. Tijdens de Week van het Leven is er gelegenheid om maximaal drie initiatieven te liken. Na afloop van de Week van het Leven wordt aan de drie initiatieven met de meeste likes een cheque van 1000 euro overhandigd. Voorwaarde is dat de initiatieven niet voornamelijk worden gefinancierd door Fiom, Siriz, of een van de organiserende spelers van de Week van het Leven. Ook moeten er vrijwilligers werken.