Politiek
Alle maatregelen op een rijtje

Den Haag. Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid kondigden dinsdag nieuwe maatregelen aan om het coronavirus terug te dringen. Als de Tweede Kamer ermee instemt, gaan ze zaterdag in.

Redactie politiek
beeld RD
beeld RD

Mondkapjes

Mondkapjes zijn weer verplicht in winkels, bibliotheken, speelplekken en pretparken.

In de trein, tram, bus, metro, taxi en vliegtuig geldt al een mondkapjesplicht. Die gaat nu ook gelden op stations, haltes en vliegvelden.

In onderwijsinstellingen van mbo en hoger onderwijs geldt ook weer een mondkapjesplicht. Wie zit, mag het kapje af doen.

Bij contactberoepen, zoals de kapper en fysiotherapeuten, moeten hulpverleners en cliënten weer een kapje gaan dragen. Sekswerkers hoeven dat niet.

Werken en reizen

Het advies is om minimaal de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft bij de baas.

Reizen naar werk of in de vrije tijd moet zoveel mogelijk als het rustig is

Coronapaspoort

In het binnendeel van horecagelegenheden geldt op dit moment al de eis dat bezoekers een coronapaspoort moeten kunnen tonen. Die verplichting gaat nu ook gelden voor terrassen.

In concertzalen, theaters en bioscopen moeten bezoekers de coronacheck-app op dit moment al kunnen laten zien. Straks moet dat ook in musea, kermissen, bij kunstlessen zoals muziek en schilderen en bij het oefenen voor zingen, dansen en toneel.

Sporters en publiek vanaf 18 jaar moeten hun coronatoegangsbewijs laten zien bij sportlessen, zoals voetbal en zwemmen, in sportkantines en op sportvelden.

Basisregels

Het kabinet riep op om de basisregels te blijven handhaven: dus 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden, vaak handen wassen, hoesten en niesen in de elleboog en goed ventileren.

Mensen met klachten moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD, ook als ze gevaccineerd zijn.

Mensen die positief zijn getest moeten thuisblijven en uit de buurt van anderen blijven, ook van gevaccineerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer